כיצד אפשר לקדם את הרעיון שלך בלי שיגנבו לך אותו
אחת השאלות שיזמים שואלים אותי לעיתים קרובות היא כיצד ניתן לקדם את המיזם שלי ? את הסטארט אפ שלי ? כיצד ניתן דבר על הרעיון שלי עם אנשים אחרים בלי לחשוש שהם יגנבו אותו ממני ?
חשוב להבין כי אין דרך למנוע באופן מוחלט גניבת רעיון. כדאי גם להבין שמבחינה משפטית זה לא נחשב לגנוב כיוון שמשפטית רעיון שאינו מוגן על ידי כלי הגנתי כמו פטנט, זכויות יוצרים, מדגם וכו...אינו רכושו המשפטי של ההוגה אותו. מאידך יש לא מעט צעדים שניתן לעשות על מנת להקטין את הסיכונים לכך. ישנה עוד אכסיומה שברצוני להבהיר. יזמים רואים את הרעיון שלהם בדרך כלל כרעיון פורץ דרך שלא ניתן לעמוד בפניו וכך הם צריכים להמשיך לראות אותו אולם כמעט כל רעיון לכשישמעו אותו אנשים אחרים רק חלק מהם יחשוב יחשוב שזה רעיון מעולה, חלק יחשבו שהרעיון בסדר עד טוב וחלק לא קטן יחשוב שהרעיון לא מוצלח כלל. לכן לא כל מי שאנחנו מדברים איתו ירוץ לגנוב את הרעיון. מעבר לכך, חשוב לזכור גם כי מי שלא יזם לא יגנוב את הרעיון מהסיבה הפשוטה שהוא לא יזם ולכן גם אם יחשוב שהרעיון מבריק הוא לא יהיה מסוגל להוציא אותו לפועל. תזכרו גם שמי שגונב רעיון צריך ליזום אותו ולעבור את כל דרך החתחתים שעובר יזם מהרגע שהרעיון הופיע במוחו ועד ליישומו בפועל וככל שהוא מתחיל את המיזם מאוחר יותר כך הוא נמצא בפיגור גדול יותר אחריך...כלומר, לא כל כך מהר רצים לגנוב לכם את הרעיון. מאידך זה לא אומר שאתם צריכים עכשיו לרוץ ולצעוק בקול ולדבר בריש גלי על הרעיון שלכם...
תזכרו שאי אפשר לקדם רעיון לבדכם ללא סיוע של אנשים אחרים, לא תוכלו לבנות לבד תוכנית עסקית מקצועית, לא תוכלו לפתח לבד את הצד הטכנולוגי של המיזם, לא תוכלו לכתוב לבדכם הסכמים טובים וכו... ולכן עליכם להתגבר על החששות ולמצוא את האנשים המתאימים שיסייעו לכם לקדם את הרעיון.
מהם הצעדים שאני ממליץ לעשות כשמתחילים לקדם את הרעיון ומחפשים מישהו שיבנה תוכנית עסקית או מישהו שיפתח את הצד הטכנולוגי או כל שיתוף פעולה אחר שהיזם מחפש בשלבים מוקדמים אלו.
- תחתימו על מסמך סודיות (NDA-none discloser agreement) כמוהו ניתן למצוא לרוב באינטרנט ללא תשלום (אין צורך לפנות לעו"ד שיכתוב עבורכם מסמך ייחודי). חשוב לזכור כי הסכם סודיות מתאים לאנשים הישרים והוא מזכיר להם לסגור את הפה ולא לדבר על הרעיון, כיוון שמי שירצה לרמות אתכם כנראה שיצליח ורוב הסיכויים שאפילו לא תדעו על כך.
- לפני שאתם רצים לספר לאחרים על הרעיון שלכם תבחנו את האדם או הגורם שאליו אתם פונים. תבדקו מעט באינטרנט מי האדם הזה, מה הרקורד שלו ותחשבו מה יש לו להפסיד במידה וייתפס ברמאות כגון זו. קחו לדוגמא אדם העוסק בפיתוח עסקי. אתם רוצים שהוא יסייע לכם בליווי או בבניית תוכנית עסקית. איש מקצוע מתחום זה, שרק ייחשד שהוא גונב רעיון כורת את מטה לחומו. השמועה הזו תתפשט במהירות ואף יזם לא יפנה אליו שוב להיעזר בו בבניית תוכנית עסקית, לצורך ליווי עסקי ושירותים כגון אלו המהווים את פרנסתו של אותו יועץ. יש לו הרבה מה להפסיד ולכן הסיכוי שהוא יגנוב את הרעיון שלכם נמוך מאוד.
- אל תפנו עם הרעיון שלכם בשלבים מוקדמים לגורמים יצרניים מתחום המיזם שכן מבחינתם כשהם פוגשים רעיון חדש בתחום הפעילות שלהם הם רואים בכך הזדמנות עסקית ובצדק מבחינתם ולכן למרות הנטייה הטבעית של יזמים לפנות למישהו מקצועי מהתחום אלו הגורמים שבשלבים אלו לא פונים אליהם.
- תזכרו שעו"ד מחויבים לחיסיון עו"ד לקוח מכוח החוק כך שאין צורך להחתים אותם על NDA וניתן לשוחח איתם עם פחות חששות מאשר עם מישהו שאין לו מחויבות חוקית לחסיון.
- אל תספרו מה שלא צריך לכל אחד איתו אתם נפגשים לצורך קידום הנושא. חשוב להבין שגם רעיון פשוט יחסית כשלא מספרים את כולו או כשלא מפרטים את כל הפרטים יש קושי בהבנת הרעיון וביישום שלו.
- תחפשו חוות דעת של אנשים על האדם שאיתו אתם עומדים להפגש ואל תתביישו לפנות אליהם במייל ולשאול מה דעתם על אותו אדם והאם ניתן לסמוך עליו.
תהיו זהירים ותתקדמו קדימה אחרת לא תוכלו לקדם את הרעיון לבדכם ללא סיוע.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017