צירוף אנשי פיתוח כיזמים לסטארט אפ
היום עלתה שאלה מאחד מלקוחותי אשר מצוי בתהליך בניית תוכנית עסקית. היזם הוא בעל חברה קיימת בתחום האלקטרוניקה אשר לה מכירות יפות בארץ ובעולם והיא אף נחשבת לאחת המובילות בתחומה. במהלך הפעילות העסקית עלו צרכים חזקים מהשטח והחל תהליך פיתוח טכנולוגי כדי לתת מענה לאותם צרכים. לארח שלב מסויים של פיתוח הבין היזם כי מדובר על מוצר חדש לגמרי שיכול להתממשק לתחומים רבים נוספים והגיע להבנה כי עליו כנראה להקים חברה חדשה אשר תהיה החברה המפתחת את המיזם החדש, לבנות לחברה זו ולתהליך הפיתוח ולאחריו לתהליך החדירה לשוק תוכנית עסקית וכמובן להשתמש בקשרים השיווקיים שלו בעולם לצורך הפצת המוצר החדש ומכירתו. בשלב זה הוא הגיע אלי והעריך כי ביכולתו וברצונו להשקיע במיזם כד 250,000 $ אולם כיוון שברור לו שהוא צריך הרבה מעבר לכך הוא הבין שכנראה ייאלץ להשתמש בכספי משקיעים חיצוניים וזה היה גם מה שדחף אותו לכיוון בניית תוכנית עסקית.
תוך כדי שלב הפיתוח העסקי במהלך בניית התוכנית העסקית, כשהגענו לשלב בו התחלנו לשוחח על צוות הפיתוח המתאים עלתה השאלה כיצד מממנים מוות זה ומהן הדרכים הנכונות והמתאימות ביותר במצב זה לגיוס ומימון צוות הפיתוח. היה ברור גם לו וגם לי שמיקור חוץ (Out soursing) לא בא בחשבון במקרה זה כיוון שיש לו את הידע, הצוות הבסיסי ונסיון רב בפיתוח וכיוון שיש צורך להשאיר את ה – I.P בתוך החברה.
שתי השיטות שעלו על הפרק כחלק מהתוכנית העסקית אשר נבנית, היו כדלקמן:
- גיוס אנשי פיתוח בשכר מלא כמקובל בחברות טכנולוגיות. שיטה זו כמובן היא היקרה ביותר ומשפיעה מאוד על העלויות הכוללות של תהליך הפיתוח והתוכנית העסקית אולם זה מה שכולם מכירים ודם היזם.
- גיוס אנשי פיתוח כחלק מצוות היזמים ותחילת פיתוח במשרה חלקית בזמנם הפנוי (תוך הגדרת אבני דרך ברורות) וכך אין השפעה כספית על התוכנית העסקית וניתן להגיע עם מוצר כמעט מוגמר למשקיעים בשלב מאוחר יותר כשיש ביד משהו רציני ומשמעותי להציג להם וכמובן עם יכולת נוספת להקטנת הסיכונים ולהוכחת היתכנות של התוכנית העסקית והמוצר.
החלה שיחה על היתרונות והחסרונות של כל אחת משתי השיטות וכמובן שבחנו מהי השיטה מתאימה ביותר לתוכנית העסקית שלנו. תוך כדי שיחה, העליתי נימוק שהכריע את הכף לכיוון בחירת השיטה בה ננקוט שבסופו של דבר היא המתאימה ביותר גם לתוכנית העסקית וגם למיזם ולשלב בו הוא מצוי והיא שילוב של שתי השיטות גם יחד.
כיוון שהמצב בו המיזם מצוי שונה ממיזם ממוצע כיוון שהוא חלק מחברה קיימת ומרוויחה, יתקשו אנשי הפיתוח להבין מדוע הם מפתחים תמורת אחוזים בלבד כאשר יש בעצם כסף לשלם להם שכר. מאידך, אין הרבה כסף והוא לא יספיק לשלם שכר מלא לכולם וכיוון שכך התוכנית העסקית והמיזם לא יצלחו. לכן מה שהוצע היה כי אנו נגייס את אנשי הפיתוח כיזמים, ניתן להם מעט פחות אחוזים מאשר האחוזים שתוכננו קודם לכן אולם במקביל נשלם להם גם שכר חלקי. כך, השילוב הזה יביא אותם מצד אחד להיות חלק מצוות היזמות ומאידך להיות לויאלים עם המצב שבו אין עדיין מספי ק כסף בקופה לשלם להם וכך ירגישו בנוח לעבוד ולקדם את הפיתוח.
באופן זה, התוכנית העסקית הרוויחה כסף רב שלא יוצא על כוח אדם וניתן להפנות אותו לכיוונים אחרים או לחילופין תהיה אפשרות להחזיק את החברה באופן זה יותר זמן ולהגדיל את סיכויי הגיוס והגשמת התוכנית העסקית.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2014