My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> בדיקת נאותות – Due diligence
כיצד בודקים האם להשקיע בסטארט אפ (בדיקת נאותות - Due diligence)
 
תהליך גיוס כסף לסטארט אפ שלכם הוא תהליך מורכב שיש להתכונן אליו כראוי ולהכין אותו היטב. בדרך כלל התהליך יתחיל באמצעות משלוח תקציר מנהלים הקרוי גם One page or Executive summary. במידה והמיזם יעניין את המשקיע תוכלו לקבוע איתו פגישה ראשונית. בפגישה זו תציגו לו את המיזם (כיצד להציג ומה להציג נתאר בפוסט אחר). לאחר שתסתיים הצגת המיזם, ובמידה והוא עדיין יעניין את המשקיע תתבקשו להעביר אליו תוכנית עסקית כדי שיבחנו אותה מעט יותר ברצינות. רק לאחר שלבים אלו ובחינת התוכנית העסקית שלכם יחליט המשקיע האם הוא נכנס לבדיקה רצינית ומעמיקה של המיזם.
 
ישנם מספר סוגי משקיעים, יש כאלו שלא יחתימו אתכם על מסמך ראשוני הקרוי Term sheet ויש אחרים שיתחילו לבדוק אתכם רק לאחר חתימה על הסכם ראשוני זה. משקיעים רבים דורשים כתנאי לבחינה מעמיקה של המיזם חתימה על term sheet שהוא הסכם ראשוני המגדיר את תנאי ההשקעה המרכזיים במישה ותהיה השקעה. כמו כן במקרים רבים מוגדרת במסמך זה תקופה בה אסור לכם לפנות ולדבר עם משקיעים אחרים, תקופה זו נקראת No shop ותפקידכם לדאוג שהיא לא תהיה ארוכה מדי. חודש אחד או חודשיים זה סביר, שלושה חודשים זה הרבה מדי לטעמי ויותר משלושה חודשים זה לא הגיוני (מאידך כאשר מדובר על סבבי השקעה מאוחרים ועל סכומים גבוהים, יש הגיון גם בתקופה ארוכה יותר).
 
גילוי נאות – חשוב לדעת ולהבין שבמהלך בדיקת הנאותות ובכלל לפני השקעת משקיע (גם אם הוא לא מבצע בדיקה בכלל) יש חובה משפטית בחוק החלה על היזמים ומנהלי החברה לומר את כל האמת ואת כל הידוע להם והסתרת מידע בזדון המתגלה לאחר ההשקעה מהווה עילה מוצדקת לביטול ההשקעה ולתשלום פיצוי למשקיעים.
 
התהליך שמוצג בהמשך הינו התהליך הנכון האידאלי שמשקיעים מסוימים מבצעים. חלק גדול מהמשקיעים מבצע רק את חלקו כאשר את שאר הפרטים הוא משלים מידע אישי או מידע של חבר או עובד שלו. לעיתים בדיקות לא מעמיקות גורמות לטעויות בהחלטה האם להשקיע או לא אולם גם בדיקה מעמיקה איננה מתכון בטוח להצלחה כפי שכולנו יודעים.
 
תהליך הבדיקה נקרא בדיקת נאותות – Due diligence.
 
הנושאים שנבחנים בתהליך זה הינם:

 התוכנית העסקית של המיזם - בבדיקה זו יבחנו המוצר או השירות, הצרכים שעבורם נותנים מענה ועוצמתם, לקוחות ופלחי שוק, פוטנציאל השוק, תחרות ומתחרים, יתרונו תחרותיים, מודלים עסקיים וכל הקשור בביזנס, בשוק ובתחרות. בנוסף לכך תיבחן התוכנית העסקית גם מהבחינה הפיננסית תוך מתן דגש לרמת ההוצאות בעיקר בשנה שנתיים הראשונות. החלק העסקי של הבדיקה ובחינת התוכנית העסקית יבוצע בדרך כלל על ידי אנליסט או אל ידי מנהל הפיתוח העסקי של המשקיע.
  1. טכנולוגיה – תחום זה של החברה ייבחן גם בחברות בהן הטכנולוגיה מהווה רק חלק או אמצעי ובעיקר ובעומק רב בחברות טכנולוגיות. בדרך כלל הטכנולוגיה תיבדק על ידי אנשי מקצוע המומחים בתחום הטכני של המיזם. יתקיימו פגישות עם האיש הטכני של המיזם, יועבר כל החומר הטכני וברוב המקרים מומחה מהתחום יעבור על החומר ויבדוק אותו היטב ולאחר מכן יחבר חוות דעת על הטכנולוגיה של המיזם.
  2. IP (פטנטים, זכויות יוצרים, מדגם וכו...) – במידה ובמיזם שלכם יש רלוונטיות להגנה משפטי על הזכויות, ייבדקו תחומים אלו ברוב המקרים על ידי עורך פטנטים המתמצא בתחום ההגנה על הטכנולוגיה הספציפית של המיזם. עורך פטנטים זה יביע את חוות דעתו על היכול לקבל הגנה משפטית ובמידה וכבר הוגשו בקשות או אף התבלו פטנטים הוא יבחן את מה שקיים ויחווה את דעתו על עוצמת ההגנה והיכולת או הקושי לעקוף אותה.
  3. הצדדים המשפטיים – בתחילת בדיקת הנאותות תתבקשו על ידי משרד עו"ד המנהל את הבדיקה להעביר אליו את כל הניירת המשפטית שיש לחברה החל מהסכמי הסודיות שהחתמתם את הגורמים השונים וכלה בכל הסכמי ההעסקה עם העובדים, הסכמי השקעה, הסכמי שיתוף פעולה וכל ניירת משפטי נוספת. כמו כן, יעבור עו"ד המבצע את הבדיקה על החומר הקיים כגון אתרי אינטרנט, אפליקציות ופרסומים אחרים ויבחן את הצד המשפטי שלהם.
  4. ההון האנושי – כידוע לכולם, המשקיע שם בסופו של דבר את כספו בידי אנשים. לכן חשוב לו לבחון היטב האם אותם אנשים – יזמים, מנהלים, שאר הצוות הם אלו שהוא יכול לבטוח בהם ושיש להם את הסיכוי והיכולת להצעיד את הסטארט אפ שלהם ואת התוכנית העסקית של המיזם אל ההצלחה. לכן ייבחנו קורות החיים ונסיונם של אנשי הצוות. ישאלו שאלות ממליצים וישנם כאלו הבוחנים את ההון האנושי אף מעבר לכך. בחינה זו תבוצע בדרך כלל על ידי מנהל הפיתוח העסקי של המשקיע ובמידה ויש לו מנהל משאבי אנוש, היא תבוצע על ידו.
 
לאחר שכל הבוחנים יסיימו לכתוב את חוות דעתם יבנה האדם המרכז את הבדיקות דוח שלם ובו יציג את הבדיקות שנעשו ואת כלל חוות הדעת. יגדיר את החוזקות של המיזם, את החולשות ואת הנקודות הטעונות שיפור או שינו ויחווה את דעתו האם נכון או לא נכון להשקיע במיזם. המשקיע או וועדת ההשקעות שלו (במידה והיא קיימת) יעברו על החומר הנבדק ויקבלו את החלטתם האם להשקיע במיזם או לא.


 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2017
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים