גידור סיכונים בעת הקמת עסק
לעיתים קרובות אני יושב עם יזם שמעוניין להקים עסק או חברת סטארט אפ ומעוניין לדעת האם כדאי לו או לא, מה יקרה אם הוא לא יצליח ומה הוא עלול להפסיד במידה והעסק שהוא מקים לא יצליח להגשים את התוכנית העסקית שלו ולא יגיע ליעדי המכירה והרווחיות שהוא מקווה שאליהם יגיע העסק. האם בכלל ניתן להגדיר מהו מחיר הכשלון או שזהו מספר נעלם ?
כאשר אנו בונים תוכנית עסקית לעסק חדש ולא משנה לצורך העניין אם זו תוכנית עסקית לעסק קטן או עסק גדול, עלינו להביא בחשבון את כל הפרמטרים שעשויים להיות רלוונטיים לאותו עסק, לאותה תוכנית עסקית ושיש להם יכולת השפעה על הצלחת או כשלון העסק. מסיבה זו עלינו לדעת היטב מה העסק הולך לבצע, ולהגדיר פרמטרים רבים שככל שנדע את מחירם או עלותם באופן מדויק יותר כך נוכל לתכנן תוכנית עסקית מדויקת יותר. חשוןב גם להבין שגם התוכנית העסקית הטובה והמדויקת ביותר לא תקלע למה שבאמת יקרה במציאות אולם ככל שנכניס לתוכנית העסקית נתונים ידועים רבים יותר הסיכויים שתוכנית עסקית זו תהיה קרובה יותר למציאות ולביצוע העסק בפועל גדולים יותר.
לאחר שאנו בונים את התוכנית העסקית ובהנחה שבנינו אותה מנתוני הוצאות הגיוניים המבוססים על המציאות ועל הידע והנסיון של היזמים ושל היועץ העסקי אשר בונה את התוכנית העסקית אנו יכולים לגשת לשלבי הניתוח והערכת סיכונים הפיננסית.
השאלה הראשונה שעלינו לשאול את עצמנו היא האם אנו יכולים להרשות לעצמנו להפסיד בתהליך זה סכום מסוים. בעת בחינת הסיכונים עלינו לצאת מנקודת הנחה שהעסק שאנו מקימים לא יצליח להגיע להישגים שהגדרנו בעת בניית התוכנית העסקית (כמובן שאם הכל יצליח לאף אחד לא תהיה בעיה ולכן אין מה לבחון מה יקרה אם העסק יצליח להגיע להישגים הגבוהים מהמתוכנן בתוכנית העסקית).
כהנחת יסוד בשלב זה עלינו להניח שהעסק לא הצליח והכסף שהשקענו לא יחזור אלינו או שהוא יחזור אלינו רק בחלקו. עלינו להגדיר לעצמנו מהו הסכום שאנו יכולים לספוג כהפסד בהנחה שהנזק שייגרם לנו יהיה לא יותר מאשר צער רב, עלבון וחוסר יכולת להחליף את הרכב בשנה שנתיים הקרובות וכן אולי לא לצאת לחו"ל בזמן הקרוב ואולי לא נוכל להרשות לעצמנו בתקופה זו עוד מספר מותרות שאנו חיים איתם.
אם ההפסד עלול לגרום לנו לנזקים חמורים כגון מכירת בית, פשיטת רגל, רובדן קשר זוגי וכו...זהו סיכון שאסור לנו לקחת. הכלל הוא פשוט מאוד:
אנו צריכים להביא בחשבון שהסיכון אותו הגדרנו מתממש ואנו נשלם את המחיר. אסור לנו לקחת סיכון שבמידה והוא יתממש הנזק שיקרה לנו חמור ויפגע בחיינו באופן ממשי.
לאחר סיום בניית התוכנית העסקית עלינו לעשות אומדן עלות ההפסדים שעלולים ליפול עלינו במידה והתוכנית העסקית והעסק שהקמנו לא יצלחו וההחלטה צריכה להתבסס על הכלל המופיע מספר שורות למעלה:
אם הסכום שהגענו אליו (500,000 ₪ לדוגמא) בא מהחסכונות שלנו ולאחר שהוא ילך ולא יחזור אנו נכעס מאוד אולם נמשיך את חיינו באופן סביר ללא פגיעה מהותית ברמת החיים ובעתידנו (פנסיה וכו...) זהו סיכון שאנו יכולים לקחת. אם הפסד של סכום זה יגרום לנו למכור את הבית שלנו או שניוותר ללא סכום חיסכון לתקופת הפנסיה או שיקרו דברים מהותיים כגון אלו אסור לנו לקחת את הסיכון.
סיכון מחושב משמעותו סיכון שאנו יכולים לספוג במידה ויתממש.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2014