ביזמות חייבים גמישות רבה ובמקביל סדר מופתי
גמישות מלאה וסדר מופתי - שני כיוונים שלכאורה סותרים זה את זה חייבים לדור בכפיפה אחת בעת שאתם מקדמים את המיזם שלכם בתחילת הדרך וגם אחר מכן אחרי גיוסי כספים והקמת חברת סטארט אפ. כבר בתחילת הדרך אתם מחליטים על הכיוונים ובונים לעצמכם תוכנית עסקית אם בכתב ואם בעל פה. ההתקדמות לאורך התהליך הינה בהתאם לאותה תוכנית עסקית בהנחה שהיא עדיין רלבנטית ומתאימה לשלב זה במיזם, למצב בשטח, לשינויים שנוצרו, למידע הרב שנוסף על ידינו...ובמידה ואנו מגיעים למסקנה כי בנינו תוכנית עסקית שהיתה טובה לשלב הקודם אולם כבר לא מתאימה לסיטואציה החדשה עלינו להיות מספיק חזקים, לבנות תוכנית עסקית חדשה או לעדכן את התוכנית הקודמת בנתונים החדשים ולהמשיך את התהליך בכיוונים החדשים המותאמים למצב שנוצר.
במקביל לכך שבונים תוכנית עסקית חדשה ומשנים כיוון צריך לעשות את התהליך בסדר מופתי ועל פי תוכנית סדורה ומאורגנת. גמישות אין משמעותה ברדק. גמישות וברדק או נוקשות וברדק מובילות לאותו כיוון, לאבדון. כל תהליך המבוצע במיזם צריך להתבצע באופן מאורגן ומסודר ובמקביל כל הזמן צריכים להיות פתוחים להבין את המציאות ולראות שמה שאנו עושים הוא אכן הדבר הנכון להיעשות.
אביא כאן דוגמא למצב המחייב שינוי מהותי של התוכנית העסקית ובעקבותיו אף של הפיתוח הטכנולוגי והתנהלות היזמים והמיזם. הדוגמא עוסקת במיזם המפתח מוצר שאמור להיות חלק ממוצר אחר המיוצר ומשווק על ידי מספר חברות מובילות בעולם. הפיתוח העסקי ותוכנית הפיתוח הוגדרו בתוכנית העסקית וכשהיה לחברה אב טיפוס ואפילו היו מספר משתמשים ראשונים כדי להוכיח את המוצר התברר כי החברות הגדולות שהיו אמורות לכאורה להשתמש במוצר שלכם כחלק מהמוצר שלהן לא ישתמשו בו כיוון שהן פנו לטכנולוגיה אחרת...
מצב זה מחייב חשיבה רצינית ומיידית שכן ברור שלהמשיך לקדם את התוכנית העסקית המוגדרת יוביל את המיזם שלכם לדרך ללא מוצא ולכשלון. בשלב זה עליכם לשבת עם כל מי שיהיה רלבנטי לכך ולחשוב מה הכיוונים הנכונים להמשך חיי החברה ולהצלחתה. ישנן בדרך כלל 2 אפשרויות מרכזיות:
- האפשרות האחת שאותה אני לא אוהב (ואעשה ככל שאוכל כדי שלא יהיה צורך לבחור באפשרות זו) אולם בלית ברירה יתכן שיהיה צורך צריך לנקוט בה היא סגירת החברה והפסקת הפעילות. אם מגיעים למסקנה נחרצת לאחר בחינה מדוקדקת של כל תוכנית עסקית וכיוון אפשריים שאין לאן להמשיך עם המיזם, אחת דינו להסגר ורצוי מוקדם ככל האפשר כדי לא לבזבז זמן וכסף שיוצא לחינם.
- אפשרות אחרת הינה לבחון את כל הכיוונים, להבין מה החוזקות האמיתיות של המיזם ושלנו, ליצור את הכיוון החדש בהתאם לחוזקות שלנו, לבנות תוכנית עסקית מתאימה לכיוון החדש ולצאת לדרך מחודשת עם כוחות חדשים. לעיתים, סיטואציה כגון זו בונה לכם כיוון חדש ותוכנית עסקית חדשה טובים מהתוכנית והכיוון הקודמים...
כל שינוי ובודאי שינוי משמעותי כמו זה המתואר כאן מחייב ביצוע של תהליך מסודר ומאורגן על ידי תוכנית עסקית ותוכנית עבודה ותהליך בקרה מאורגן כך שהתהליך יביא אתכם באמת למקומות שאליהם אתם רוצים להגיע.
חשוב להבין כי לא כל מצב מחייב שינוי קיצוני שכזה ובניית תוכנית עסקית חדשה. ישנם מקרים רבים המצריכים חשיבה מקומית רגעית, בחינת האפשרויות השונות וביצוע שינוי המתבקש מהסיטואציה. ואפשר להסתפק בשינוי קטן ובביצוע שינוי מסויים או עדכון של התוכנית העסקית וזהו זה.
לסיכום, גמישות וסדר הינן התנהגויות קריטיות בניהול בכלל וביזמות ובחברת סטארט אפ בפרט והן חייבות לדור זו עם זו בכפיפה בעיקר בסביבה העסקית הדינמית והמשתנה כל כך של ימינו.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2018