בניית אלטרנטיבה לייצור בסין
תקופת הקורונה המחישה לנו משהו שאנו כבר חושבים עליו זמן רב ויודעים שיש צורך לעשות איתו משהו אולם לא היה תמריץ מספיק אטרקטיבי שיגרום לנו לעסוק בכך ברצינות. מזה שנים רבות שאנו רגילים לכך שכמעט כל דבר שאנו רוצים לייצר אנו פונים באופן טבעי וברור מאליו לסין כיוון ששם עלויות הייצור זולות מאוד והסינים פיתחו מערכת יצרנית אדירה שנותנת מענה לייצור של כמעט כל מוצר בעלויות יחסית נמוכות ובוודאי שהעלויות שלהם היו נמוכות מעלויות ייצור בעולם המערבי, באירופה ובארה"ב. לכן כל מי שעוסק בייצור או במכירות בעולם בנה לחברה שלו תוכנית עסקית שמביאה בחשבון את הייצור ורכישת המוצרים בסין ומכירתם בשאר מדינות העולם.
עם השנים וההצלחה הסינית, רמת החיים בסין עלתה והיא ממשיכה לעלות גם היום ומחירי הפועל הסיני הלכו ועלו (כיום עלות של יום עבודה בסין נעה בסביבות 750 $ כך שהיא כבר לא כל כך נמוכה כפי שהיתה בעבר). העלויות נשארו יחסית נמוכות כיוון שהתעשייה הסינית צברה נסיון רב, ויכולות ייצור גבוהות מאוד, היא מייצרת בכמויות גבוהות כך שעדיין עלויות הייצור וחומרי הגלם נמוכות יחסית ובהחלט כדאי במקרים רבים לייצר ולקנות בסין. גם היום כל מי שעוסק בייצור צריך לבחון את עצמו ואת יכולותיו ובעת שהוא בונה לעצמו את תהליכי הייצור ומגדיר לעצמו תוכנית עסקית הוא לא יכול להתעלם מהאפשרות של הייצור בסין.
בשנים האחרונות החלה מלחמת סחר בין ארה"ב לסין. מאבק כלכלי זה גורם לכך שלא ניתן לייבא לארה"ב חלק מהמוצרים ועל מוצרים רבים מוטל מס גבוה שהופך את ייבוא אותם מוצרים מסין לארה"ב ללא כדאי ועלינו לבחון בתוכנית העסקית שלנו האם כדאי לייבא מסין או לייצר במדינת הייעד. במקביל לכך ברור כי זמינות הייצור ומחזור הייצור מרגע ההזמנה ועד האספקה ארוך יחסית והתכנון הנדרש מחייב תכנון ארוך טווח ובגלל המרחק יש קושי בביקור במפעלים, בפגישות תוך כדי תהליך תכנון המוצר, עיצוב המוצר, פיתוח המוצר...כל הפעילויות המקדימות לייצור ובמקביל גם הבקרה על הייצור והפיקוח על האיכות ניתנים לביצוע בסין אולם הם מצריכים זמן רב ויש להם משמעויות כספיות שכן אם אתה לא רוצה לשבת בפועל בסין יש צורך בחברות חיצוניות שתבצענה את כל תהליכי הפיקוח על האיכות והמשלוחים.
מעבר לכך, אנו רואים נדידה של ייצור המוצרים הזולים למקומות אחרים כמו באנגלאגדש שאליה אנו כישראלים מנועים מלהגיע ולכן יש קצת בעייתיות בייצור וברכישה של סחורות משם (למרות שבאמצעות חברות צד שלישי ניתן לבצע גם שם פעילות עסקית טובה). וברור כי מה שקונים שם במקומות הללו הינה סחורה באיכות נמוכה שגם לה כמובן יש ביקוש אולם חייבים לגעת להפריד בין האיכות הגבוהה לאיכות הנמוכה בכל תהליך עסקי ובכל תוכנית עסקית שבונים ואי אפשר כמובן לשווק ולמכור איכויות לא תואמות לשוק וללקוחות הספציפיים.
בתקופת הקורונה המרחק וסגירת הגבולות והתנועה בין המדינות השונות בעולם וכמובן הפסקת הייצור בסין גרמו לקשיים עצומים באספקת סחורות בכל העולם. יבואנים מצאו את עצמם מתרוצצים לכל כיוון בנסיונות לאתר יצרנים חלופיים שכמובן לא תמיד ערוכים או מסוגלים לייצר את המוצרים הרלבנטיים. כמובן שבמקרים רבים לוקח זמן רב להיערך לייצור שכזה ויש עלויות רבות נלוות לכך...
השבוע השתתפתי בחשיבה של קבוצה שמייבאת סחורה רבה מסין ובתחילת תובנות שכדאי ליצור תוכנית עסקית גמישה מספיק, כזו שיודעת להגיב גם במצבי קיצון וגם במצבים בעייתיים שאנו יודעים שכאן בישראל מתרחשים בממוצע פעם ב 10-15 שנה (בדרך כלל מלחמה אולם כעת הגיע הנגיף).
יש לא מעט אפשרויות כאלו שיתכן ויהיה צורך במעט השקעות כדי ליצור את היכולות אולם באמצעות חשיבה נכונה, התבוננות ולמידה של כלל האפשרויות העומדות בפנינו נוכל ליצור לעצמנו מערכת ייצרנית אלטרנטיבית שתאפשר לנו הפעלת תוכנית עסקית טובה ברגיעה ובחירום במחירים כדאיים, תוך נוחות תפעולית גבוהה בהרבה מהתפעול מול סין ובגמישות רבה בהרבה כולל יכולת הזמנת סחורה בטווח זמנים קצר ובעיתות משבר.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©