האם ניתן לגייס כסף לטכנולוגיה לא מוכחת ?
יזמים רבים הוגים רעיונות טכנולוגיים לעיתים פשוטים ולעיתים מהפכניים. חלקם של אותם יזמים אינם בעלי ידע מקצועי או מדעי מהתחום שבו הרעיון הטכנולוגי שהמציאו והם מסתמכים בשלבים הראשונים על ההגיון שלהם, על ידע אישי ועל קצת מידע מחברים שמקורבים לתחום מי יותר ומי פחות. בבואם לבנות תוכנית עסקית ולאחר שהסבירו לי את ההמצאה ואת הטכנולוגיה השאלה הראשונה שאני שואל את היזם מנין לו שההמצאה או הטכנולוגיה שהמציא באמת יכולה לעבוד ? מהיכן הוא שואב את הבטחון שבכלל ניתן ליישם את הטכנולוגיה או אפילו לפתח אותה הרי הוא לא ממש מבין פיסיקה, אלקטרוניה, מחשוב או כל תחום בו מצויה הטכנולוגיה שהמציא ומה הוא רץ לבנות תוכנית עסקית לפני שבכלל בדק שהטכנולוגיה שלו אכן ברת יישום לא בגלל שהוא חושב כך אלא בגלל שהתייעץ עם מומחים מהתחום שבחנו את ההמצאה, בדקו את הרעיון התיאורטי בצורה מדעית והגיעו למסקנה שניתן לפתח וליישם את הטכנולוגיה שהמציא. הבדיקה כמובן צריכה להתבסס על כלים מדעיים (אין צורך בשלב זה לבצע ניסויים והוכחות ברמה זו אבל יש צורך קריטי בכך שמומחה מהתחום ייתן חוות דעת מקצועית שאכן הטכנולוגיה אפשרית).
בדרך כלל לאחר הסבר זה שואל אותי הממציא אם זה כך ואם אני לא יכול לגייס עכשיו כסף למרות שאני יכול לבנות תוכנית עסקית טובה כיצד המערכת מצפה ממני להיות יזם טוב ולהצליח הרי אין לי את ההון לכך ואני חייב משקיעים וכך גם בנוייה השיטה ?
אכן זהו הפרדוקס הידוע של יזמי ההייטק. יש להם רעיון ולעיתים רעיון מעולה, הם צריכים כסף כדי לפתח אותו ולהביא אותו להישגים עסקיים אולם כדי לגייס את הכסף מהמשקיעים הם צריכים לבנות את השלבים הראשונים בעצמם ועל חשבונם. תוכנית עסקית, גיוס צוות, פיתוח אב טיפוס... במקרים רבים הם נדרשים לממן באמצעים עצמיים גם את השקת המיזם ותחילת הפעילות העסקית וכמעט ברוב המקרים אין להם את הכסף לכך. יזם טוב מצליח להתגבר על מכשולים אלו ולהביא את המיזם שלו למצב מתקדם מאוד (יחסית למצב ההתחלתי), להוכיח למשקיעים שהוא יודע ליזום ולקדם את המיזם ובמקביל ליצור את ההזדמנות להוכיח להם שהנחות היסוד של התוכנית העסקית שבנה אכן נכונות לפחות בחלקן ועומדות במבחן המציאות ולא רק במבחן המחשב והאקסל. במקרים בהם ישנו קושי להוכיח את היכולת הבסיסית ליישום הטכנולוגיה יש לבצע ניסוי מדעי מסודר שילווה בתיעוד נכון ומקצועי ויובל על ידי מומחה בעל שם מהתחום. במידה והניסוי מצליח, אפשר עם תוצאות אלו בצרוף התוכנית העסקית והצוות לגשת למשקיעים ולגייס את הסכום הנדרש. במידה והניסוי לא מצליח, נדרשת חשיבה מחודשת והבנה מעמיקה לגורמי חוסר ההצלחה ולאחר מכן יש לקבל החלטות האם מבצעים שינויים ומנסים שוב או שעוזבים את הטכנולוגיה והרעיון ומתרכזים בתוכנית עסקית חדשה לרעיון חדש.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2019