הכנה למו"מ עם משקיעים
מו"מ עם המשקיעים איננה פגישה בה מציגים תוכנית עסקית או מהלכים שיווקיים. במהלך המו"מ מדברים על אחוזים, סכומי השקעה, זכויות וטו, זכויות ניהול ועוד נושאים מהסוג הזה. לפגישה זו אינכם מכינים פרזנטציה או תוכנית עסקית יפה אלא הצעה עסקית. על הצעה עסקית זו לכלול מספר סעיפים ואתם צריכים להבין את המשמעות המשפטית, הפיננסית והעסקית ניהולית של כל אחד מסעיפים אלו. בנוסף לכך יש מספר נושאים שאתם צריכים לבחון היטב מכל כיוון ולהגיע מגובשים ועם מספר אופציות לכל אחד מהם.
אחוזים - הסעיף הברור לכל הינו כמה אחוזים יקבל המשקיע. לכאורה סעיף פשוט אבל יש לו משמעויות רבות. קודם כל אתם צריכים להחליט מה מקסימום האחוזים שאתם מוכנים לתת למשקיעים (וחשוב לזכור שאין משמעות לשליטה על החברה למי יש יותר מ – 51% ונסביר זאת בהמשך). אחרי שהגדרתם מה הרף העליון של אחוזים שעליו אתם מוכנים לוותר תמורת ההשקעה עליכם להגדיר כמה אחוזים תהיו מוכנים לתת במספר רמות של השקעה שכן לא בטוח שהמשקיעים ירצו או יוכלו להשקיע את כל הסכום שהגדרתם בתוכנית העסקית שלכם. יתכן שתידרשו על ידי המשקיעים להכין תוכנית עסקית לסכומי השקעה אחרים מלו שחשבתם כך שרצוי שתהיו מוכנים גם לתרחישים כאלו.
שליטה – השליטה בחברת סטארט אפ נקבעת על פי הסכמים ולא על פי מספר אחוזים. בהסכם ההשקעה תהיה רשימת נושאים שבהם למשקיעים יש זכות וטו, ורשימה נוספת שתגדיר היכן אין זכות וטו אבל יש עדיפות. רצוי מאוד שבהכנה למו"מ עם המשקיעים תכינו את רשימת הזכויות שנראית לכם הגיונית ומה רמת זכות היתר בכל אחת מזכויות אלו. כמובן שלצור זה תצטרכו להיעזר בעו"ד מומחה מהתחום.
תנאים פיננסיים – חשוב שתגדירו בהתאם לתוכנית העסקית שלכם מהן אבני הדרך בהן יוזרם הכסף. בנוסף, יש להגדיר האם אתם מוכנים שהכספים יירשמו כהלוואת בעלים או כהשקעה ואם כהלוואת בעלים אז יש להגדיר א מנגנון החזר ההלוואה כך שלא יפגע בשום מקרה בהתקדמות החברה. חשוב גם להגדיר את זכויות החתימה ותהליכי הדיווח הפיננסי בעיקר לגבי ההוצאות השוטפות.
ניהול – רצוי מאוד שתגיעו עם הבנה מוחלטת מה אתם מנהלים ללא דיווח למשקיעים או לדירקטוריון ומה מחייב דיווח ושיתוף המשקיעים או הדירקטוריון (כמובן שמדובר על בתהליכי ניהול שוטפים ולא על החלטות אסטרטגיות או בעלות משמעות כספית גבוהה מאוד המחייבות כמובן את אישור הדירקטוריון). אתם לא רוצים משקיעים שידחפו את האף בתהליכי הניהול היומיומי ולכן תכינו גם נוהל דיווח פשוט וקבוע שמועבר באופן שוטף פעם בשבועיים בהתחלה ואחר כך פעם בחודש כך שהמשקיעים יהיו מעורבים בתהליך השוטף בלי שיפריעו לכם בניהול. המטרה היא שכל עוד אתם עומדים במה שהוגדר ובתוכני העסקית שנקבעה אין שום סיבה שבעולם שמישהו יתערב לכם בניהול מאידך על מנת שהמשקיעים ירגישו בטוחים בהשקעה עליהם היו מעודכנים במה שקורה סמוך למועד ההתרחשות ולא כשמה שקרה נהיה כבר היסטוריה.
שכר היזמים – נושא שכר היזמים צריך להיות מוגדר כמובן שגם בתוכנית העסקית אבל בעיקר הוא צריך להתאים לכסף שיש ולסיטואציה. תזכרו שהשכר צריך להינתן גם בהתאם ליזמים. אין דין סטודנט שהרגע השתחרר מהצבא כדין אב לארבעה ילדים שמשלם משכנתא. בסוף גם היזמים צריכים לאכול ולעיתים להאכיל עוד מספר פיו ולכן יש לתת את השכר הנכון כל יזם בהתאם לצרכיו ובהתאם לתוכנית העסקית שלכם וליכולת התקציבית של הסטארט אפ.
כפי שאתם רואים יש לא מעט נושאים שרצוי להכין היטב לפני כניסה למו"מ עם משקיעים. ושוב תכינו את הכל בעצה אחת עם אנשי מקצוע מומחים בתחום אחרת מה שתכינו כנראה לא יהיה מספק ונכון.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017