השליטה בסטארט אפ שלכם
אחת הנקודות שעולות בכל תהליך גיוס הון לסטארט אפ הינו נושא מתן האחוזים למשקיעים וכיצד לשמור על השליטה בחברה עד השלב המאוחר ביותר שאפשר. בדרך כל נקודה זו עולה בסיבוב הגיוס הראשון בשלב ה – Seed ולעתים קרובות גם ב – Round A. בשלבים מוקדמים אלו של חיי המיזם והסטראט אפ מצויים בתחילת הדרך ומתחילים להתקדם עם תוכנית עסקית ראשונית שנבנתה. יזמים פוחדים לאבד את השליטה וחשש זה מובן מאוד שכן הם פוחדים שהמשקיעים יקחו את השליטה על המיזם, יבנו תוכנית עסקית חדשה על פי רצונם ויכתיבו להם מה לעשות וכיצד להתקדם ובזאת יגיע הקץ לחזון שלהם ולרצונם להביא את הסטארט אפ שלהם להגשמת החזון.
בדרך כלל בשלב ה – Seed המשקיעים יקבלו 30%-50% ממניות הסטארט אפ כתלות בגורמים רבים כמו השלב בו מצוי המיזם, כוחם, נסיונם ועוצמתם של היזמים, פוטנציאל השוק, תוכנית עסקית רצינית ואטרקטיבית מאוד וכמובן שגם גובה ההשקעה ישפיע על האחוזים שיקבלו המשקיעים ויכולת המשא ומתן שלהם ושל היזמים. היזמים משקיעים את כל כוחם ומרצם במהלך המשא ומתן לוודא שהם ישארו בשליטה במיזם וחושבים שאם יהיו מעל 50% הם יהיו הגורם השולט במיזם.
חשוב שכל יזם ידע שהשליטה במיזם היא דבר מורכב בהרבה מאשר מספר המניות שיש לכל צד. המשקיע ממש לא מעוניין להיות הגורם שבונה תוכנית עסקית או זה שמוציא לפועל את התוכנית העסקית או כל מהלך אחר שאמור לקדם את המיזם. הדבר האחרון שמשקיע רוצה הוא להתערב בניהול המיזם, בבנייה או בהוצאה לפועל של תוכנית עסקית ושל כל תהליך אחר. יתירה מכך, אם המשקיע יחשוב שהוא יצטרך לעסוק בדברים כאלו כמו ניהול יומיומי והוצאה לפועל של תוכנית עסקית או של תהליכים עסקיים הוא לא ישקיע בכם. הוא מחפש את היזמים שיוכלו לטפל בדברים הללו לבדם כדי שהוא יהיה רגוע ושכספו יהיה בטוח בלי שהוא יצטרך לדאוג לכך.
אבל, המשקיע רוצה להרגיש שהכסף שהשקיע בטוח, שהמיזם מתקדם לכיוונים הנכונים, שנעשות במיזם הפעולות הנכונות שהתוכנית העסקית היא הטובה ביותר שיש וכו...לצורך זה הוא מגדיר מנגנוני שליטה באמצעותם הוא שומר את עצמו בתמונת המצב כך שהוא לא יופתע אלא ידע אם משהו מתחיל לסטות לכיוונים לא רצויים. יתירה מכך, המשקיע מעוניין להבטיח את כספו ולכן הוא יקפיד שתהיה רשימת החלטות שבהן תהיה לו זכות וטו. החלטות אלו בדרך כלל לא נוגעות לתהליכי הניהול או לתוכנית עסקית שאתם בונים אלא לתהליכים האסטרטגיים של הסטארט אם שלכם כמו הכנסת משקיע או שותף נוסף, גיוס הון, שינוי כיוון אסטרטגי של החברה והחלטות מסוג זה. חשוב שהיזמים יבינו שהשליטה במיזם במקרים רבים היא בידי המשקיע ללא קשר לכמות המניות שיש לו כיוון שהוא יעגן בהסכם ההשקעה ואחר כך בתקנון החברה את אותן זכויות וטו העוסקות בדרך כלל בנושאים החשובים ביותר ואת ניהול היום יום כמו בניית תוכנית עסקית וההוצאה לפועל של אותה תוכנית עסקית וניהול החברה הוא ישאיר בידיכם כפי שכבר אמרנו.
אחרי שהבהרנו את העניין הזה ברור לכולם כי במהלך המשא ומתן עם המשקיעים עליכם להיות קשובים מאוד וערניים לא רק למספר המניות שיקבל המשקיע אלא גם לכל זכויות הוטו שהמשקיע מעוניין לקבל וכדאי שתהיה לכם הבנה לגבי הזכויות שאתם מוכנים לתת למשקיע ולגבי אלו שלא ותוכלו לנהל את המשא והמן כדי להשיג את מה שאתם צריכים ורוצים.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017