חשיבות השיחה וההתייעצות בעת הקמת סטארט אפ
אחת התגובות שאני שומע לעיתים מיזמים היא אני חושב שאני אסתדר בעצמי. בשביל מה אני צריך להתייעץ ? בשביל מה אני צריך תוכנית עסקית ? אני יודע מה אני רוצה ואני יכול להסתדר לבד ולקדם את הסטארט אפ שלי כמו שנראה לי בלי התערבות של אנשים אחרים מבחוץ.
אחת הבעיות של יזמים היא חוסר הידע והנסיון שלהם בתחום הטכני או העסקי של הסטארט אפ שהם מובילים. מסיבה זו, חשוב כי יזמים שאינם מומחים בתחומי המיזם יתייעצו עם אנשי מקצוע או מומחים אחרים המכירים היטב את התחום, מתמחים בו וכמובן הם אלו אשר מבינים את התהליכים העסקיים הנדרשים כדי לקדם את הסטארט אפ, מה נכון לעשות ומה לא.
יתירה מכך, חלק גדול מהיזמים חושבים כי תוכנית עסקית היא מסמך לא נדרש וכי צריך להכין תוכנית עסקית רק כאשר מעוניינים לגייס כסף ממשקיעים. לכן חלק גדול מהיזמים אינו בונה תוכנית עסקית ומקדם את הסטארט אפ שלו בלעדיה. מצב זה גורם ליזמים אלו להתקדם עם המיזם לכיוונים לא ברורים או לכיוונים ברורים אבל לא כל כך נכונים וכך יתכנו מצבים בהם שנה, שנתיים או אף יותר מכך יתקדמו יזמים ללא תכנון עסקי, ללא תוכנית עסקית ובכיוונים מוטעים.
דוגמא טובה לכך הינו יזם אינטרנטי מתחום ה – Ecommerce שנפגש איתי לפני מספר שנים בעת שהחליט להקים את אתר האינטרנט. היה לו רעיון יפה, סכום של כ – 1.5 מיליון $ שאותו החליט להקדיש לצורך הקמת האתר והרבה מאוד רוח יזמית, רצון ואמונה. הרקע המקצועי של היזם היה תיווך נדל"ן בו עסק כל חייו הבוגרים, לא היה לו נסיון עסקי בתחום האינטרנט והוא אף לא הכיר את עולם האינטרנט מעבר לממוצע החובבני ללא זיקה מקצועית כלל. היזם החליט לפגוש מספר אנשי מקצוע לפני שיצא לדרך ולהתייעץ בהם. בין אנשי מקצוע אלו הייתי גם אני. קיימנו פגישה ארוכה ומעניינת שבמהלכה ניסיתי לשכנע את היזם בשני דברים:
- לא לצאת לדרך ללא בחינה מעמיקה ומקצועית של המיזם וכל הכרוך בו. הסברתי לו כי חשוב מאוד שיקיים תהליך מעמיק ומקצועי של פיתוח עסקי שבעקבותיו יבנה תוכנית עסקית שתכוון אותו היטב. הצעתי לו שבמהלך הפיתוח העסקי יוסיף לצוות היזמות אדם מנוסה בתחום האינטרנט בעל יכולות מקצועיות מוכחות כדי שישלים את מה שחסר לו מבחינת הידע המקצועי והנסיון העסקי.
- להכניס משקיע נוסף לאחר שיסיים את ההשקעה הראשונית שלא תעלה על מאות אלפי דולר כדי שיוכל לחלק את הסיכון הפיננסי עם משקיע נוסף במקרה שהמיזם לא יצליח.
לצערי, היזם החליט שלא לקיים תהליך פיתוח עסקי, לא לבנות תוכנית עסקית, לא לצרף אליו אדם בעל נסיון עסקי בתחום האינטרנט ולא לצרף אליו משקיע נוסף ובכך לסכן לבדו את כל הסכום.
לאחרונה, פנה אלי היזם וביקש להפגש. הוא פנה אלי כיוון שזכר את שיעצתי לו לפני מספר שנים וכיום הוא מצוי על פרשת דרכים ועליו לקבל החלטות קשות. המיזם שלו לא הצליח, כל הסכום האמור ($ 1.5 M) הושקע במיזם בשלבים שונים (ולמרות הסכום הגבוה שהושקע לא נבנתה תוכנית עסקית למיזם עד לרגע זה) וכיום כמעט ואין הכנסות ועליו להחליט האם וכיצד הוא יכול לקדם את המיזם או שעליו לסגור אותו שכן לא כל כך ברור מהיכן יגיע המימון הנדרש להמשך הדרך.
לסיכום, אני ממליץ לכל יזם לפני שהוא מתחיל את הריצה קדימה ומריץ חברת סטארט אפ ללא הכנת תוכנית עסקית שיחשוב היטב עם עצמו, עם אנשי מקצוע ויתחשב במה שאומרים לו כדי להמנע מטעויות פאטליות כמו השקעה גבוהה מדי של הון עצמי ללא חלוקת הסיכון וללא גידורו, תחילת ריצה קדימה ללא בניית תוכנית עסקית מקצועית ורצינית וכמובן להמנע מריצה כזאב בודד ללא צירוף שותפים אלא כצוות שישלימו את מה שחסר לו ויעזרו לו בקידום הסטארט אפ.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017