חלוקת אחוזים בין היזמים
ישנם מצבים שונים ורבים של שותפויות שנוצרות לצורך קידום מיזם והקמת סטארט אפ סביב אותו מיזם. בעיה מוכרת היא שיזמים לא יודעים כיצד לחלק ביניהם את האחוזים במיזם (למרות שעדיין אין כלום חוץ מרעיון...) ולעיתים יש לכל אחד מהם תפיסה שונה והציפיות של שניהם אינן מסונכרנות. מצב כזה בו היזמים לא סיכמו את חלוקת האחוזים ביניהם בתחילת הדרך בעייתי למדי שכן ככל שהסטארט אפ יתקדם יותר, תיבנה תוכנית עסקית ויתקדמו עם פיתוח המיזם יהיה קשה יותר לחלק את האחוזים בלי שאחד או כל היזמים ירגישו חוסר צדק ויהיו בתחושה "שדפקו" אותם. לכן, כשיזמים מגיעים אלי ובונים תהליך עסקי, תוכנית עסקית, ומכינים את עצמם ואת הסטארט אפ שלהם לגיוס הון אני עושה ביניהם תיאום ציפיות, מדריך אותם ומוביל אותם להגדיר ביניהם את חלוקת האחוזים והתפקידים ודואג שיחתמו על הסכם ביניהם כך שהדברים יהיו ברורים וסגורים ויאפשרו לכולם להמשיך לעבוד בלי חששות ותחושות מירמור מיותרות.
אם כך, כמה אחוזים נותנים לכל אחד ? האם תמיד החלוקה בין היזמים תהיה זהה ? אם יהיו שניים אזי כל אחד יקבל 50% ואם שלושה יזמים אז כל אחד 33% או שהחלוקה הנכונה הינה על פי תרומתו של כל יזם, על פי יכולתו לקדם את התוכנית העסקית של הסטארט אפ או על פי כל מפתח אחר ?
כאשר שניים או יותר יזמים קמים ומתחילים לדחוף את הרעיון לכיוון של סטארט אפ, וברור להם ששניהם מהיום הראשון חולקים בזכויות ובחובות שווה בשווה אזי כל אחד מהם יקבל חלק שווה באחוזי הבעלות על המיזם.
יש מצבים בהם יזם חושב על רעיון, מתחיל לקדם אותו ועובר מספר שלבים. לפעמים הוא כבר בונה תוכנית עסקית ואולי מתחיל בפיתוח ואז הוא מצרף חבר או מישהו אחר כיזם שמתחיל לרוץ יחד איתו ולקדם את המיזם. במצב כגון זה בדרך כלל החלוקה תהיה לא שוויונית. היזם יקבל 60% או 70% והמצטרף 30% או 40%. כאשר המיזם כבר התקדם יותר או שהמצטרף קצת פחות אטרקטיבי, המצטרף יקבל 20% והיזם הראשון 80%. חשוב להבין שאין כללים ברורים והכל נתון למו"מ אולם המספרים שמוגדרים במאמר זה יכולים להוות בסיס מצוין למו"מ.
כמובן שכל היזמים ללא יוצא מן הכלל מדוללים באופן מלא בכל שלב ובכל הקצאה של מניות לגורמים נוספים אם אלו משקיעים או אם אלו גורמים נוספים כמו בעלי מקצוע או Advisory board.
קבוצה נוספת של יזמים שמצטרפת לעיתים כבר בשלבים המוקדמים של הסטארט אפ בסמוך לבניית תוכנית עסקית או מעט לאחר מכן הם אנשי פיתוח טכנולוגי. כמעט לכל מיזם יש צדדים טכנולוגיים הדורשים מומחיות רבה בתחומי המיזם ובמקרים רבים גם עבודת פיתוח מעשית של פיתוח ובניית פרוטו טייפ טכני, אתר אינטרנט או אפליקציה. לעיתים קרובות לא ניתן לבנות תוכנית עסקית טובה ללא הידע המתקבל מאותם מומחים ולכן מגייסים אותם בשלבים די מוקדמים כדי שיאפשרו ללמוד ולהכיר את תחום המיזם לעומקו ולרוחבו וכדי שתהיה אפשרות לתכנן את הסטארט אפ באופן מקצועי ולבנות תוכנית עסקית רציני ומקצועית. אנשי הפיתוח יקבלו בדרך כלל אחוזים בודדים במידה ומדובר בעבודת פיתוח במקום תשלום כל שהוא ועד 10%-20% במקרה שמדובר על אדם בעל נסיון רב עם קבלות מוכחות שברור שביכולתו להזניק את הסטארט אפ ואת התוכנית העסקית שלו למקומות מוצלחים וטובים.
בכל מקרה, חלוקת האחוזים בסטארט אפ צריכה להתבצע מוקדם ככל האפשר, לכל היאוחר תוך כדי או עם סיום כתיבת תוכנית עסקית ובודאי לפני שמגיעים למשקיע הפוטנציאלי הראשון.
רק להזכיר שכמו שאנחנו לא נגיש בקשה לפטנט בלי להיעזר בעורך פטנטים, לא נבנה תוכנית עסקית מקצועית בלי להיעזר ביועץ עסקי ובייעוץ עסקי ממנו כך גם לא יעלה על הדעת שאת התהליך המשפטי נבצע באמצעות עורך דין שלא מנוסה מאוד בתחום ההיטק וההשקעות או אף גרוע מכך, בעצמנו.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017