חשיבות עורך דין מומחה בסטארט אפ
היום סיימתי שיחה ארוכה מאוד עם יזם שסיים לבנות תוכנית עסקית ועומד בפני חתימה על הסכם פיתוח לאפליקציה עם חברת פיתוח. כיוון שלפתע הבין היזם כי יתכן שהוא שוגה במשהו ביקש לשמוע את חוות דעתי על התהליך ועל מה שהוא עומד לסכם עם אותה חברת פיתוח. השלב הראשון של השיחה חייב אותי להיות אילו מעט קשה שכן היזם היה נעול על כך שלא מעניין אותו מה אני מציע לו אלא רק רצה להבין האם יש פתרון משפטי לאחת הבעיות שהציקו לו. ובכל פעם שניסיתי להסביר לו שדווקא הבעיה שהעלה היא הקטנה בבעיותיו הוא ממש התנגד לסיוע ולא רצה לשמוע. למרות זאת לאחר כרבע שעה של שכנועים הוא התרצה והתחיל להבין שאכן יש בעיות רבות מאוד בהסכם וכל אחת מהן עלולה להיות קריטית להצלחת המיזם וכשכולן יחד הוא הורג את המיזם שלו בעודו באיבו, מבצע סיכול ממוקד לתוכנית העסקית שלו ולא נותן למיזם סיכוי להצליח.
אביא מספר דוגמאות לבעיות שהיזם עמד לחתום עליהן ולשמחתי הצלחתי לשכנע אותו לפנות לעו"ד בעל נסיון שיוכל לסייע לו לסכם את העיסקה בשלום ובהצלחה.
- היזם סיכם עם חברת הפיתוח כי הם יקבלו 45% תמורת פיתוח האפליקציה אולם מיד לאחר הגיוס הוא ישלם להם עבור הפיתוח 150,000 $. איני מתווכח על גובה האחוזים (שגם ללא תשלום לאחר הגיוס זה יותר מדי ובודאי שאם הם יקבלו תשלום מלא ומופרז לאחר הגיוס לא מגיעים להם יותר מ – 10%-15%, זה לא קריטי). הבעיה העיקרית היא שה – IP של המיזם יהיה שלהם והוא יועבר לחברה רק לאחר התשלום של ה – 150,000 $ ובמידה והוא לא ישלם להם את אותם 150,000 $ בתוך 12 חודשים מהיום, ה – IP יעבור אליהם לתמיד. כלומר, היזם נותן להם את המיזם ללא כל תמורה ומשאיר לעצמו אופציה לרכוש אותו מידיהם תוך 12 חודשים לכל היותר בתשלום של 150,000 $. זה סעיף שלקח לי רבע שעה להסביר ליזם מדוע הוא אסור בתכלית האיסור מבחינתו. הסברתי ליזם גם את ניגוד האינטרסים שיהיה בינו לבין חברת הפיתוח בנושא גיוס ההון. הוא ירצה לגייס מהר ככל האפשר כדי לשלם להם ולהפטר מהגיבנת שנוצרה והם ירצו לעכב את הגיוס ולזרוק אותו מהמיזם. מה שעוד היה חשוב שהיזם יבין כי שנה זה מעט מאוד זמן וכי רק תהליך הגיוס לוקח בין חצי שנה לשנה כשהוא מהיר וללא בעיות מיוחדות.
- נוסף על כך, היזם עמד להסכים לתת להם זכויות ווטו על כל החלטה הקשורה לטכנולוגיה. לא יעלה על הדעת שלאנשי הפיתוח תהיה זכות ווטו כל שהיא גם אם היא קשורה לכאורה רק לטכנולוגיה. כל החלטה טכנולוגית המחייבת את רמת ההחלטות של המנכ"ל ומועצת המנהלים היא החלטה בעלת השפעה ברורה על התוכנית העסקית מהיבטים רבים. כל החלטה כזו חייבת להיות של המנכ"ל או של מועצת המנהלים ולא של אף אחד מתחת שכן לכל החלטה שכזו יש השפעות ולעיתים מרחיקות לכת וקריטיות על התוכנית העסקית ברמה הטכנולוגית, ברמה העסקית הטקטית וברמה האסטרטגית. על החלטות עקרוניות בכל חברה להתקבל באופן התקין לתהליך קבלת החלטות בחברה שהוא: קבלת המלצות להחלטה על ידי הגורמים המקצועיים ושאר הגורמים הרלוונטיים ובסופו של דבר ההחלטה תתקבל על ידי המנכ"ל גם אם לא קיבל את המלצת הגורמים המקצועיים.
- עורך הדין שהכין את ההסכם אינו מכיר את תחום ההייטק וההשקעות בתחום זה והוא מגיע מהתחום המסחרי הרגיל. היו מספר סעיפים שלא יכולים להיות בהסכם מסוג זה ויתרה מכך עו"ד זה ברצותו אופציות הודיע ליזם כי לא ניתן לתת מניות או אופציות ללא זכויות הצבעה וכך רצה כי גם הוא וגם מספר בעלי מניות קטנים נוספים (3 בעלי מניות של 1%-2%) יהיו בעלי זכויות הצבעה ובעלי נציגים בדירקטוריון...דברים שלא יעלו על הדעת.
אלו היו מספר דוגמאות מתוך סעיפים רבים להסכם שמוביל לכשלון. לאחר שיחה ארוכה, הופנה היזם לעו"ד מקצועי מומחה בתחום ובעל נסיון רב בעבודה עם יזמים, משקיעים, הנפקות בנסד"ק ובכל התהליכים הקשורים לתחום זה.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2015