להקים סטארט אפ בלי כסף - האם זה אפשרי ?
יש לא מעט יזמים שחושבים על רעיון ורוצים להקים עסק שהתוכנית העסקית שלו מתבססת על הרעיון שחשבו. הבעיה היא שאין להם את האפשרות להוציא כסף בכלל כדי לממן את הקמת הסטארט אפ או שיש להם מעט מאוד כסף שלא יספיק לצורך הקמת המיזם. בדרך כלל כשאני רואה יזם כזה אני מציג בפניו את העלויות שהקמת הסטארט אפ או העסק המתוכנן יעלו לו ומציע לו למצוא את מקורות המימון לסכומים אלו. צריך להיות ברור לאותם יזמים (ואם לא ברור להם, אני דואג כך שיבינו) כי לא ניתן להקים עסק ללא מימון בכלל. בכל מקרה יש הוצאות שחייבים להוציא כדי שהעסק יתחיל לפעול וכדי להגיע למצב בו משקיעים יהיו מוכנים לבחון אתכם באופן רציני. לכן לא נכון שייגשו להקמת הסטארט אפ שלהם אם אין ביכולתם לארגן את אותו סכום נמוך. יתרה מזו, אני מדגיש להם ואומר כי כחלק מיכולתם כיזמים הם נדרשים ליכולת לארגן את המימון הנדרש לכל שלב. וכיוון שבשלב זה של ההקמה מדובר על סכומים לא גבוהים מצופה מהם להצליח לארגן אותן ובאמצעותם להקים את הסטארט אפ החדש.
על מה בכלל אתם אמורים להוציא כסף בעת הקמת סטארט אפ חדש ? בשלב הראשון עליכם לבצע תחקור ולימוד עצמיים שלא אמורים לעלות כסף אלא אם (במקרה שיש צורך בכך) תלכו לעורך פטנטים שיבצע עבורכם חיפוש של פטנטים שעלולים להפריע לכם אולם כאן מדובר בעלות נמוכה מאוד, מה גם שאני ממליץ לכל אחד להשקיע מזמנו ולחפש באופן עצמי הרבה יותר שעות מעורך הפטנטים וכך למצוא ממצאים טובים יותר.
פיתוח עסקי רצוי לעשות לפני שמתחילים את הפיתוח הטכנולוגי עם אדם בעל נסיון בתחום שיוכל לכוון את המיזם שלכם לכיוונים הנכונים ובסופו של דבר לבנות עבורכם תוכנית עסקית לפחות לשנה הראשונה או למעט יותר מכך. בדרך כלל בניית תוכנית עסקית תעלה לכם כסף ובמקרה שאין לכם מספיק, ניתן להשתמש בייעוץ העסקי רק באופן חלקי וכך לחסוך חלק מהעלויות ולבנות בסופו של דבר את התוכנית העסקית שלכם באופן עצמאי אבל אחרי התייעצות מקצועית. מומלץ כי בכל מקרה תתייעצו עם איש מקצוע מנוסה מהתחום כיוון שהוא רואה ומכיר כיוונים ודברים שאתם לא מודעים אליהם.
צירוף אנשים נוספים למיזם מחייב הסכם טוב שייערך על ידי עורך דין המנוסה בתחום הפעילות שלכם. אל תתפתו לעשות הסכמים עם עורך דין צעיר או שאינו מהתחום, המחיר על שגיאות בהסכם שנעשות על ידי עורך דין לא מנוסה בתחומכם, עלול להיות גבוה מדי בהמשך הדרך.
העלות הגבוהה ביותר בתהליך ההקמה הינה בניית התשתית הראשונית לסטארט אפ שלכם. אם מדובר על סטארט אפ אינטרנטי או על מתן שירותים, עליכם לבנות אתר אינטרנט או אפליקציה לצורך הפעלת העסק, אם מדובר על חומרה, עליכם ליצור אב טיפוס ורצוי שיעבוד כדי להצליח לשכנע משקיעים שאתם מסוגלים להוציא לפועל את התוכנית העסקית שלכם, ואם מדובר במוצר צריכה עליכם לבנות לפחות אב טיפוס בשלב זה...
בכל תוכנית עסקית שאתם מקדמים יש להביא בחשבון את עלויות ההשקה של המוצר ובעיקר את עלויות השיווק הנדרשות להשקת MVP או מוצר מוגמר. ברור שהתוכנית העסקית שבניתם תביא בחשבון את התקציב שיש לכם ולכן עלויות השיווק יגזרו כמובן מהסכומים שביכולתכם להוציא...
סטארט אפ בתחום התוכנה או האינטרנט שהיזמים אינם אנשי הפיתוח שלו ןהפיתוח נעשה על ידי חברה רצינית במזרח אירופה צריך להביא בחשבון הוצאות של 100,000-150,000 כמינימום עד לשלב בו האתר או האפליקציה באוויר ואתם מתחילים באיסוף לקוחות ומשתמשים. בתחום החומרה בדרך כלל יצירת אב טיפוס תעלה יותר מכך ולכן סטארט אפ בתחום החומרה צריך לתכנן בשלב זה בתוכנית העסקית שלו לצרכי ההקמה והגעה למצב בו ניתן להגיע למשקיעים בצורה נכונה וטובה הוצאה של 200,000-250,000 ₪ כמינימום עד שלב גיוס ה – Seed. סטארט אפ בתחום מוצרי הצריכה צריך להביא בחשבון בתוכנית העסקית שלו הוצאה של 50,000-150,000 ₪ לצורך ההקמה כשרוב העלויות הינן עלויות פיתוח אב הטיפוס, עלויות השיווק בעת השקת ה – MVP, בניית תוכנית עסקית וייעוץ משפטי.
ניתן אולי במקרים מסוימים לרדת מסכומים אלו, ובמקרים אחרים נדרש סכום גבוה יותר אולם עליכם להבין שלא ניתן להקים עסק או סטארט אפ שהתוכנית העסקית שלו אמורה להביא אותו בתוך מספר שנים לשווי של עשרות מיליוני $ ללא השקעה ראשונית מינמילית של היזמים.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2018