מדריך לכתיבת תוכנית עסקית לאפליקציה או לסטארט אפ
אחת השאלות של כל יזם היא כיצד כותבים תוכנית עסקית לאפליקציה, לאתר אינטרנט או לכל סטארט אפ אחר שהם מובילים. כתיבת תכנית עסקית מתבצעת במספר שלבים ובכל גיל של הסטארט אפ שלכם. לכל שלב של המיזם, התוכנית העסקית שתכתבו תהיה שונה הן במבנה, הן באורך ובפירוט והן בתקופת הזמן בה היא תעסוק. הלינק המצורף בסוף המאמר, מוביל לסרטוני הדרכה המהווים מדריך להקמת חברת סטארט אפ ומדריך לכתיבת תוכנית עסקית. בכל מקרה חשוב שבעת כתיבת תוכנית עסקית תתייעצו עם אדם בעל נסיון שעבר כבר תהליך אחד או יותר כך שתקבלו הדרכה והכוונה ותחסכו לעצמכם טעויות רבות שאחרים כבר חוו על בשרם ואין צורך שגם אתם תעשו את אותן טעויות.
כתיבת תוכנית עסקית מתחילה בלימוד מעמיק ומחקר שעליכם לבצע. הנושאים המרכזיים שעליהם רצוי לשים את הדגש בשלב הלימוד והמחקר הם הבנת קהלי היעד שיכולים להיות פוטנציאל ללקוחות שלכם, הבנת הצרכים האמיתיים שלהם וכיצד הם מקבלים מענה כיום לאותם צרכים, האם הטכנולוגיה שבאמצעותה אתם מתכננים לתת מענה לצרכי הלקוחות ישימה, מוכרת ורלבנטית, מה פוטנציאל (גודל) השוק, מי השחקנים המרכזיים בשוק שאליו אתם פונים, מי המתחרים שלכם, מה החסרונות בפתרונות של המתחרים שלכם.
אחרי שתאספו ידע וחומר לגבי הנושאים החשובים תוכלו להתחיל לכתוב תוכנית עסקית עבור האפליקציה או הסטארט אפ שלכם. במידה ואתם בשלב הרעיון ועדיין לא פיתחתם מוצר או אפליקציה אני מציע לכם להתרכז בשנה עד שנה וחצי הראשונות אותן תקדישו לפיתוח האפליקציה או המוצר ולהבאתם לשוק כ – MVP. המשמעות היא שאתם צריכים תוכנית עסקית רזה ולא מפוארת שאמורה לתת עבורכם את המענה ולא להציג אתכם בפני משקיעים שכן אתם עדיין בשלב מוקדם מדי להציג בפני משקיעים את האפליקציה או הסטארט אפ שלכם. גם התוכנית הפיננסית שתכתבו איננה מסובכת מדי או מורכבת שכן היא מתפרסת על פני תקופה קצרה ומביאה בחשבון בעיקר את עלויות הפיתוח וההשקה הראשונית של האפליקציה או המוצר.
הפרקים שאמורים להיות בכל תוכנית עסקית הינם:
(חשוב לזכור שוב שבין אם אתם כותבים תוכנית עסקית ראשונית עבורכם בלבד או שהיא תוכנית עסקית שאמורה להגיע למשקיעים כל הפרקים יהיו בתוכנית העסקית. ההבדל המרכזי הינו באורך התוכנית ובנראות שלה שתהיה מוקפדת בהרבה בתוכנית עסקית שהולכת למשקיעים).
- תיאור האפליקציה או המוצר שיכלול את השימושים והרכיבים המרכזיים שלו. בפרק זה עליכם לכלול גם תיאור של הצרכים, התועלות וסטטוס המיזם.
- ניתוח שוק שיכלול את תוצאות המחקר שביצעתם וכמובן שעליו לכלול מקורות קשים למידע שאתם מצרפים.
- ניתוח של התחרות והמתחרים שיכלול גם פרק המבצע השוואה בין הפתרון שלכם לבין המתחרים ומגדיר את היתרונות התחרותיים שלכם על פני המתחרים שלכם.
- פרק המפרט את תהליך התקדמות הסטארט אפ שלכם, האסטרטגיה הכללית, האסטרטגיה השיווקית, אסטרטגיה של ייצור במיזמי חומרה וכל תהליך אסטרטגי שאתם רואים לנכון להוסיף לתהליך.
- פרק המתאר את המודלים העסקיים ואת מקור ההכנסות המתוכנן של האפליקציה או הסטארט אפ שלכם.
- פרק המציג את אנשי המפתח של המיזם, היזמים, הנהלה אם יש, Advisory board.
- פרק פיננסי המציג את כל הפרמטרים הפיננסיים הנדרשים כדי להצליח ולבצע את התוכנית העסקית המוגדרת.
אל תצאו לדרך בלי לתכנן את הנתיב, התכנון מבוצע באמצעות כתיבת תוכנית עסקית. הלינק הבא הינו קישור למדריך להקמת חברת סטארט אפ ולמדריך לכתיבת תוכנית עסקית. המדריך כולל סרטוני וידאו שצולמו על ידנו למענכם היזמים. שיהיה בהצלחה בכתיבת התוכנית העסקית לאפליקציה שלכם.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2018