My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> מי המנכ"ל היזם או המשקיע
מי המנכ"ל היזם או המשקיע ?
 
יזמים רבים מתלוננים כי ברגע שהם הכניסו משקיע למיזם הם חשים שהם יותר לא ממנכלים את החברה אלא מבצעים את הוראות המשקיע. האם זה נכון . האם באמת זה המצב הטבעי בו המשקיע הינו מנכ"ל העל של החברה והיזם הופך להיות עושה דברו ?. כמו במצבים רבים בתחום היזמות העסקית התשובה מורכבת ולכל מיזם יש מצב אידיאלי משלו.
 

המצב הנפוץ היום בתחום הסטארט אפ בישראל (במידה והיתה הצלחה בגיוס ה – Seed) הינו שיש יזם או קבוצת יזמים שמקימים מיזם, בונים תוכנית עסקית, מתחילים את הפיתוח ומגייסים גיוס ראשון. לאחר הגיוס הם רוצים להמשיך ולקדם את פיתוח הטכנולוגי של המיזם, לקדם את התוכנית העסקית וכמובן לנסות לסיים את שלב הפיתוח הראשוני ולהתקדם לכיוון תחילת מכירות או כל שלב שהגדירו בתוכנית העסקית של הסטארט אפ שלהם.
 

במקרים רבים, היזמים לא יודעים לאכול את הסיטואציה בה פתאום הגיע שותף חדש (חלקם לא רואים במשקיע שותף אלא ממשיכים להתייחס אליו כאל משקיע...) שיש צורך לעדכן אותו בכל מה שקורה, יש צורך להתחשב בדעותיו וישנם מהלכים שלא ניתן לעשות ללא הסכמתו. חלק מהיזמים חשים כי הם כבר לא מנהלים את המיזם אלא "עובדים" אצל המשקיע...
 

תחושות אלו נובעות כמובן מעובדות אוביקטיביות וסובייקטיביות.
 

העובדות היבשות הן המציאות החדשה בה באמת הם צריכים להתחשב בדעתו של שותף נוסף שבדרך כלל הוא דעתן, רוצה להגן על השקעתו ולעיתים הוא רואה את הדברים אחרת. הם יכולים לפרש את התוכנית העסקית באופן אחד והמשקיע יכול לראות אותה באופן שונה. לעיתים המשקיע רוצה לשנות את הכיוון ואת התהליכים ולשנות את התוכנית העסקית בהתאם למרות שהם לא חושבים כמוהו. עליהם לקבל מהמשקיע אישורים להוצאות מרמה מסוימת ואילך ולקבל את אישור הדירקטוריון לפעילויות מסוימות (מצבים שלא היו קיימים לפני ההשקעה).
 

התחושות נעות בתוך קשת רחבה של אפשרויות. החל ממצב בו המשקיע דורש מהם דיווחי יתר ומשגיח על המתרחש באופן רציף ודורסני וכלה במצבים בהם המשקיעים מקבלים את הדיווחים המינימליים שהוגדרו בהסכמים ומעבר להבהרות מעטות לא מורגשים כמעט וכמובן כל אפשרות המצויה בין שני קצוות אלו. ישנם משקיעים שעוקבים אחר התקדמות התוכנית העסקית ובמידה והתוכנית העסקית מתקדמת המצופה אינם מתערבים כלל וישנם כאלו שגם במצב בו המיזם מתקדם בקצבים טובים מאשר המוגדר בתוכנית העסקית הם מתערבים בכל מהלך ושיקול.
 

כיצד נכון ליזם לנהוג ?
 

יש להתחיל את תהליך ההכנה עוד לפני ההשקעה. חשוב שעורך הדין שיטפל מטעמכם בהסכם ההשקעה יהיה אחד הבקי ומנוסה בתחום הסטארט אפ וההשקעות. חשוב שיחד איתו תכירו באופן מוחלט את כל מה שכתוב בהסכם ההשקעה ותבינו בדיוק את המשמעות של כל סעיף ותדאגו לשנות את הסעיפים שעלולים לגרום לכם להפוך להיות עובדים של המשקיע במקום המנכ"ל.
 

לאחר ההשקעה, עליכם לדאוג לעדכן את המשקיע באופן שוטף בכל מה שקורה. משקיע מופתע מתחיל לדאוג. אם הוא חש שהוא יודע מה קורה ושאתם משתפים אותו באמת בכל התהליכים הוא יהיה רגוע יותר.
 

תובילו את התהליכים ואת כל מה שקורה כך שהדיונים והשאלות יהיו על פי סדר היום שמוכתב על ידיכם. חשוב שתיזמו לא רק את המיזם אלא גם את התהליך הניהולי. אם תחכו שהמשקיע ישאל אתכם שאלות או שתצטרכו להגיב ליוזמות שלו, יתחיל תהליך לא רשמי של העברת הניהול במיזם לידי המשקיע.
 

הדבר החשוב ביותר הוא להשתמש בשכל הישר ולוודא שהקשר עם המשקיע רציף, הגון ועקבי, ושאתם מובילים את כל התהליכים במיזם. במידה והתוכנית העסקית דורשת שינוי או שאתם לא עומדים בה, תיזמו את הדיון על כך, תכינו את השינוי ותמליצו על מה שצריך לשנות בתוכנית העסקית ובתהליכים וכך תמשיכו לנהל את הסטארט אפ שלכם ולא תהפכו להיות שכירים של המשקיע כמנכ"ל על.

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©    1999-2019
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים