מעצב שותף או פרילנס ?
אחת הנקודות המרכזיות שעשויה לגרום למיזם להצליח או חלילה עלולה לגרום לו להיכשל הינה חוזקו של הצוות. לצוות יש משקל רב בהחלטת המשקיעים האם להשקיע במיזם או לא. לא מספיקה תוכנית עסקית טובה אלא יש צורך גם באותם האנשים שיוכלו לקחת את התוכנית העסקית ולהוציא אותה מן הכוח אל הפועל בצורה טובה ורצינית. אם כך מהו הצוות שאכן יהיה מספיק אטרקטיבי ויוכל לשכנע את המשקיעים להשקיע . האם יש משמעות לכך שהיזמים הראשיים הינם בעלי מניות ואילו שאר חברי הקבוצה הינם פרילאנסים ? האם חברה תפתח את המיזם שלכם יותר או פחות טוב מאשר צוות הפועל In House ? האם כדאי לכם לצרף לסטארט אפ החדש שאתם מקימים מעצב כאיש צוות ושותף במיזם או שעדיף להשתמש בשירותיו את התקופה הנדרשת ואחר כך בהתאם לצורך יבוא המעצב כדי לתקן ולשפר את התהליך בהתאם להתקדמות ולתוכנית העסקית של הסטארט אפ.
למרות הויכוח הקיים האם נכון יותר לפתח את הפרוטו טייפ הראשוני באמצעות אנשי הצוות של המיזם ברור לכל כי גם באמצעות אנשי צוות פנימיים וגם באמצעות מיקור חוץ נוכל להצליח בפיתוח טוב של האפליקציה או אתר האינטרנט או התוכנה כך שהשאלה חשובה בנושא הפיתוח אולם כפי שאני נוטה לחשוב היא איננה קריטית.
אין הדבר דומה לגבי המעצב. למעצב לעומת המתכנת אין Full time job למשך שנים רבות. יש לו עבודה רבה, קשה ומאומצת בשנה שנה וחצי הראשונות ואחר כך הוא עובד יחסית לא מאומץ ולא נדרשת ממנו אותה אנרגיה כפי שמצפים מהמתכנת. כמובן שהוא צמוד לצוות הפיתוח מבצע את תהליך העיצוב וה – UI, משתתף פעיל ולעיתים אף מוביל את נושא ה – UX ולא עוזב את צוות הפיתוח יותר מדי זמן ללא התערבות. מאידך את המעצב קשה מאוד להחליף ללא פגיעה גבוהה ולעיתים אנושה במיזם שכן המיזם כבר צובר מוניטין והוא מוכר בעיצוב מאוד מוגדר והמשתמשים כבר התרגלו להשתמש בו באופן מסוים ולאחר שהתרגלו כל כך, לשנות את שפת ההפעלה של המיזם איננה טריוויאליות וכפי שאמרנו היא עלולה להאט ואף לבלום משמעותית את התקדמות המיזם והתוכנית העסקית.
אם כך הוא הדבר והחשיבות של המעצב למיזם ולתוכנית העסקית ולהצלחתה קריטית כל כך סביר להניח שלא נרצה להחליף אותו גם לאחר מספר שנים ולכן כדי שנוכל לוודא שהוא נשאר איתנו אנחנו רוצים לצרף אותו לצוות המיזם ולהקצות לו מספר אחוזים כך שבמצב שבו הוא יוכל לחשוב על עזיבת המיזם יכאב לו מאוד לוותר על אותם אחוזים והוא יעשה כל מאמץ מצידו (ורצוי כמובן שגם שייעשה מאמץ חזק ואמיתי גם מצדכם להשאיר אותו יחד איתכם) להישאר שייך לסטארט אפ שמן הסתם עמל ועבד עליו כל כך הרבה עד שהוא הגיע עד הלום.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 9 1999-201