סטארט אפ, גיוס הון ותוכנית עסקית
לעיתים קרובות מגיעים אלי יזמים שהקימו חברת סטארט אפ, התחילו את הפיתוח הטכנולוגי ולעיתים אף השיקו מוצר או שירות, אתר אינטרנט או אפליקציה. הם מגיעים אלי כיוון שהגיעו להבנה כי לא יוכלו להמשיך ולהתקדם עם הסטארט אפ שלהם ללא גיוס הון. כיוון שהם לא כל כך מקושרים למשקיעים וגם לא יודעים כיצד להגיע אליהם לבדם הם פונים אלינו ומבקשים שנסייע להם בגיוס ההון. בדרך כלל כשמגיעה אלי חברת סטארט אפ בשלב כגון זה אני מבקש לקרות את התוכנית העסקית שלהם, את הפרזנטציה ואת שאר התיעוד שאמור להיות להם בשלב זה. לצערי הרב במקרים רבים אני נענה שאין להם תוכנית עסקית או מסמכים אחרים וכי ממש לא נראה להם שיש צורך לבזבז עכשיו זמן וכסף על תוכנית עסקית שכן המיזם שלהם מדבר בעד עצמו. גם אם אני מנסה להסביר להם שלצורך הגיוס רצוי שתהיה להם תוכנית עסקית ושיהיו להם מסמכים אחרים נוספים זה נופל על אוזניים אטומות והם חושבים שמה שאני רוצה זה להרוויח מהם את הכסף תמורת כתיבת תוכנית עסקית ותו לא.
במצבים כאלו, תשובתי לאותם יזמים היא שאינני יודע לגייס כספים בעל פה ואינני יודע להסביר למשקיעים מדוע אני חושב שצריך לגייס סכום מסוים בלי שאני מגובה במסמך אשר מבהיר היטב את הנקודות הללו. אני מסביר ליזמים שהנקודה החשובה איננה דווקא החוברת הקרויה תוכנית עסקית אלא דווקא מה שהיא מייצגת. אם התוכנית העסקית איננה מייצגת תהליך טכנולוגי, עסקי ופיננסי ברור ומוגדר שמבהיר היטב מדוע, למה ואיך מבוצע כל מהלך כולל העלות שאמורה להיות למהלך זה אזי התוכנית העסקית איננה שווה כלום ומוטב היה שלא תוצג כלל.
כדי שתוכנית עסקית תהיה רצינית ומקצועית יש לכתוב אותה לאחר ביצוע תהליך מקצועי של פיתוח עסקי. במהלך הפיתוח העסקי שי לעבור על כל הנושאים הרלוונטיים. יש לבחון את המוצר היטב ואת הצרכים שעבורם הוא נותן מענה ומהן התועלות המרכזיות שהמוצר או השירות מועילות לגורמים שונים. יש לנתח את השוק באופן מלא. לבחון את המגמות המרכזיות הקיימות בשוק, להגדיר את פוטנציאל השוק ואת ההזדמנות העסקית. יש לבצע ניתוח של המתחרים והתחרות הצפויה מהם. להגדיר היטב את היתרונות התחרותיים שיש לנו על פני המתחרים. חשבו להגדיר את תהליכי הפיתוח ואת התהליכים העסקיים והשיווקיים שבאמצעותם נקדם את הסטארט אפ שלנו. חשוב להגדיר היטב את המודלים העסקיים הטובים ביותר שניתן לסטארט אפ שלנו ובסוף התהליך לבנות תוכנית פיננסית שתביא בחשבון את כלל ההוצאות וההשקעות הנדרשות ואת תחזית ההכנסות לשנים המוגדרות בתוכנית העסקית.
חשוב שתוכנית עסקית תיכתב על ידי איש מקצוע בעל נסיון עסקי ניהולי רב ובעל נסיון רב בבניית תוכניות עסקיות ובהקמת חברות סטארט אפ. אם התוכנית העסקית תיכתב על ידי אדם כגון זה ולאחר ביצוע תהליך מקצועי ורציני של פיתוח עסקי, אזי זו תהיה תוכנית שתייצג תהליכים ריאליים ונכונים ותאפשר לכם היזמים להציג אותם למשקיעים ובסופו של דבר לגייס הון ולהצליח לקדם את הסטארט אפ שלכם לכיוון ההצלחה.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2014