קבלת החלטות בסטארט אפ
אחד הדברים שמייחדים חברת סטארט אפ מחברה גדולה הינו תהליך קבלת ההחלטות. בחברה גדולה על מנת לקבל החלטה החורגת מעט מסמכויות המנהל בשטח כמו לדוגמא כתיבת תוכנית עסקית חדשה או שינוי משמעותי מהמדיניות שהוגדרה בתוכנית העסקית או על ידי הדירקטוריון יש צורך בבניית תהליך שיוביל בסופו של דבר למספר דיונים והצגות ברמות שונות שבסיומם תתקבל ההחלטה על ידי הנהלת החברה או הדירקטוריון. בסטארט אפ אם ברצון היזמים או המנכ"ל לשנות תוכנית עסקית או אפילו לבנות תוכנית עסקית חדשה. הוא יכול לקבל החלטה מיידית אם באופן עצמאי ואם אחרי התייעצות עם שותפיו לחברה.
מהי הדרך הנכונה לקבל החלטות בסטארט אפ צעיר ? האם נכון שהיזמים יקבלו החלטות על סמך אינטואיציה או שעליהם לדבוק בתוכנית עסקית שנבנתה על ידם ולשנות אותה רק לאחר בחינה מעמיקה והתייעצות עם אנשי מקצוע רלוונאטיים. אפילו קבלת החלטה כמו התקשרות עם ספק מסויים שיש לה משמעויות כספיות רבות יכולה להתקבל כשהאינטואיציה מובילה אותה או כשתהליך סדור ומאורגן מוביל אותה.
לעיתים קרובות אני רואה יזמים או מנכלים של חברות סטארט אפ צעירות עומדים בפני קבלת החלטה חשובה ומתלבטים כיצד להחליט. אלו מהם שאינם מנוסים בנינהול וקבלת החלטות עסקית לעיתים קרובות מחליטים את ההחלטה כך סתם על פי תחושת הבטן ואחר כך מתאימים את התוכנית העסקית בהתאם להחלטה שקיבלו. הבעיה היא שברובם של מקרים אלו ההחלטה תהיה שגויה או לא מיטבית אם נהיה מנומסים כיוון שיש נתונים רבים שלא הובאו בחשבון בעת קבלת ההחלטה.
אם כך כיצד אני ממליץ להובית את הסטארט אפ שלכם וכיצד יהיה נכון לקבל את ההחלטות החשובות כך שהתוכנית העסקית שלכם לא רק שלא תיפגע אלא תתחזק.
לכל יזם או מנכ"ל יש מספר אנשי צוות העובדים איתו. חלקם שותפים. חלקם יועצים וחלק אחר ללא מעמד מיוחד אולם הם אנשים בעלי ידע מקצועי נסיון בתחומים רבים בהם היזם אינו מבין והם שמחים לעזור בכל הזדמנות. האנשים הללו שנמצאים באזור היזם בדרך כלל רוצים את טובת המיזם והוא יכול להתייעץ עימם בכל עת שיחפוץ. חשוב שהיזם המוביל את הסטארט אפ שלו לפני. הגיוס או אחרי הגיוס יתקדם בהתאם לתוכנית עסקית שיש לחברה.
במידה ויש סיטואציה שמצריכה סטייה מהתוכנית העסקית או כל מצב אחר המחייב החלטה בעלת משמעות מומלץ שהיזם יכנס פגישה בה ינכחו אותם יועצים ועוזרים שיש להם משמעות לגבי החלטה זו. מומלץ שהיזם ישלח להם את החומר לפני הפגישה ויציין מה מהות השינוי ומה הסטייה שתיגרם להתקדמות התוכנית העסקים אם תיגרם כדי שהם יגיעו לפגישה מוכנים. במהלך הגישה ישמע היזם את דעת הנוכחים ולאחר מכן יוכל לקבל החלטה אינטואיטיבית המסתמכת על דעתם של מומחים.
בכל מקרה אני ממליץ ליזמים או למנכלים של חברות סטארו אפ צעירות להיות גמישים ופתוחים לשינויים כולל שינויים משמעותיים שקורים די הרבה בכל תוכנית עסקית ולהחליט די מהר אולם רק לאחר הבנה אמיתית של הסיטואציה החדשה ומשמעויותיה מפי המומחים בתחום.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017