שגיאות בכתיבת תוכנית עסקית
בניית תוכנית עסקית מחייבת הבנה ונסיון במספר תחומים. תוכנית עסקית טובה, מציגה את המיזם או העסק במספר סביבות. בסביבה הטכנולוגית, בסביבה העסקית, בסביבת השוק בו הוא אמור לפעול וכמובן בסביבה הפיננסית. על מנת ליצור תוכנית עסקית טובה וריאלית שיכולה גם לסייע בכיוון הנכון של המיזם וכמובן גם להציג אותו בצורה טובה ומקצועית בפני משקיעים, שותפים אסטרטגיים וגורמים אחרים על מי שבונה וכותב אותה לשלוט היטב בכל התחומים האמורים.
הבנה תיאורטית וידע תיאורטי נרחבים ככל שיהיו אינם יוצרים (לדעתי) את היכולת האמיתית לבנות תוכנית עסקית טובה העומדת בקריטריונים שהזכרתי. כאשר מתווספים לידע ולהבנה התיאורטיים גם נסיון מעשי רב בניהול, ביזמות ובהקמת מיזמים וניהולם התוצר הקרוי תוכנית עסקית יהיה טוב ואיכותו תעלה ויתאפשר להיעזר בתוכנית עסקית זו ככל שיידרש ולכל מטרה.
אפרט מספר טעויות מרכזיות בהכנה ובכתיבה של תוכנית עסקית:
- כתיבת תוכנית עסקית ללא ביצוע תהליך של פיתוח עסקי לפני הכתיבה - ישנן חברות העוסקות בכתיבת תוכניות עסקיות ולא בבנייתן. חברות אלו מקבלות את הנושא עליו מדובר מהיזמים, מקבלות מהם את החומר שהם אספו וכותבות תוכנית עסקית למיזם על סמך החומר אותו קיבלו ועל סמך מידע נוסף (בדרך כלל) לא רב שאספו. הבעיה העיקרית בסיטואציה זו הינה שהמיזם יהיה פשטני ולא ייכנסו לבחינה אמיתית של השוק, המוצרים, המודלים העסקיים וכו...בנוסף לכך התהליכים העסקיים, השיווקיים והמודלים העסקיים יהיו פשוטים, לא יוכלו להכיל את כל העומק של המיזם וההזדמנויות העסקיות הגלומות בו ולכן לא יהיו מספיק טובים. עיקר העניין הוא שכאשר כותבים תוכנית עסקית על סמך המידע שמועבר מהיזמים לחברה הכותבת וללא ביצוע פיתוח עסקי, המיזם לא יתפתח כמעט כלל במהלך כתיבת התוכנית העסקית. לעומת זאת מנסיוני אני יודע לומר כי מיזם שנכנס לתהליך של פיתוח עסקי יוצא מהתהליך במצב מתקדם בהרבה, המוצרים והשירותים משופרים מאוד, ניתוח השוק מבוצע באופן מעמיק והתהליכים שנוצרים הינם על סמך סיעור מוחות מקצועי. המודלים העסקיים המתפתחים תוך כדי הפיתוח העסקי גורמים למיזם ולתוכנית העסקית שלו להיות משופרים, משודרגים ומתקדמים מאוד יחסית לכתיבת תוכנית עסקית ללא ביצוע פיתוח עסקי.
- אופטימיות יתירה – אחת הטעויות המלוות יזמים באשר הם המושלכת לעיתים קרובות גם על התוכנית העסקית הינה אופטימיות יתר בהגדרת התהליכים העסקיים והפיננסיים. כאשר אנו נדרשים להגדיר את לוחות הזמנים של כל שלב, את הדרישות בכל שלב, את הבעיות הצפויות לנו ואת קצב גידול הלקוחות, המכירות ושאר העלויות עלינו להיות ריאליים ואף פסימיים. היזם הממוצע אינו ריאלי והוא אופטימי מדי למרות שהוא מצהיר שהוא לא כזה. במידה והגוף שבונה את התוכנית העסקית לא ידע להפוך את כל משאלות הלב של היזמים לנתונים ריאליים, הגיוניים וכפי שכבר אמרנו מעט פסימיים התוכנית העסקית תהיה לא אמינה, לא ריאלית ואף אחד לא יסתכל עליה ברצינות.
- כתיבה לא נכונה של התוכנית – ישנן מספר דרכים נכונות לכתיבת תוכנית עסקית אולם יש מספר כללים שחשוב מאוד לא לסטות מהם:
- שימוש במושגים טכניים רבים ומורכבים כמו גם הוספת דיאגרמות טכנולוגיות מורכבות ורבות. חשוב להבין כי תוכנית עסקית הינה מסמך שיווקי בעיקרו ולכן על התוכנית העסקית להיות פשוטה, מובנת וללא כל מסמכים ומושגים טכנולוגיים ומורכבים בתוכה.
- כתיבה ארוכה והארכה רבה בתיאור המוצר או השירותים על חשבון ניתוח השוק והתחרות ועל חשבון התהליכים העסקיים. חשוב לזכור כי תיאור המיזם, המוצרים והשירותים צריכים להיות קצרים, ענייניים וברורים ועיקר התוכנית צריך להיות ניתוח השוק והתחרות והגדרת התהליכים העסקיים, השיווקיים והמודלים העסקיים.
- בנייה לא מקצועית של התוכנית הפיננסית – תוכנית פיננסית נדרשת להיבנות בצורה מקצועית, להתבסס על הנחות יסוד הגיוניות ופסימיות ולהציג את כל הנתונים הפיננסיים של המיזם בצורה ברורה וכפי שמקובל להציג תוכנית פיננסית. ישנן תוכניות עסקיות בהן כותב התוכנית העסקית חסר ידע פיננסי ולכן הוא מקצר את התוכנית הפיננסית. לחילופין, גם כאשר יש לו את הידע הפיננסי הנדרש הוא מעריך את הוצאות החברה באחוזים מהמחזור ברמה שנתית, לא בונה תוכנית כוח אדם ובמקרה זה אנו מקבלים תוכנית עסקית שהתוכנית הפיננסית שלה דלה וחסרת ערך.
ישנן שגיאות רבות נוספות אולם סקרנו את העיקריות שהן. אנו ממליצים בחום לכל מי שמקים עסק או סטארט אפ, למצוא גורם בעל נסיון עסקי רב ובעל ידע ונסיון רבים בבניית תוכניות עסקיות ולהיעזר בהם לבניית תוכנית עסקית למיזם שלכם.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2013