שגיאות נפוצות בעת הכנת תוכנית עסקית
לעיתים קרובות יזמים בונים תוכנית עסקית לסטארט אפ שלהם ולא כל כך יודעים מהיכן מתחילים והיכן מסיימים. אחת השגיאות הנפוצות הינה שמתחילים לבנות את התוכנית העסקית מהתחום הפיננסי. כלומר מתחילים לעשות הערכות כלליות חסרות ביסוס כמה יעלו התהליכים (בלי להגדיר את התהליכים כמו שצריך אלא סתם להעריך אותם באופן כללי). בסופו של התהליך בונים מעין תוכנית פיננסית המתבססת על הנחות יסוד רעועות ולא מבוססות ואחר כך לא ברור לאותם יזמים מדוע משקיעים רואים את התוכנית העסקית שהם הכינו ולא מתייחסים אליה...
שגיאה נוספת היא התייחסות אופטימית מדי ולא ריאלית, אחת הבעיות של יזמים היא שהם מאוהבים ברעיון שלהם, ובטוחים שכולם ישר יקנו את המוצר או השירות שלהם ושכולם יתלהבו ממנו כמוהם ולכן בעת הכנת תוכנית עסקית הם מכניסים לתוכה את האופטימיות שלהם והנחות היסוד שהם מניחים אינן ריאליות (כמות גבוהה מדי של גולשים, יותר מדי עסקאות מכירה, מחיר מכירה גבוה מדי, עלויות ייצור נמוכות מדי...) וכמובן שכל התוכנית העסקית בסופו של דבר איננה ריאלית.
לפעמים אני רואה תוכנית עסקית המקדישה לתיאור המוצר, השוק והתהליכים העסקיים 2-3 עמודים שמיד לאחריהם מופיעה תוכנית פיננסית שקשה מאוד להבין אותה כיוון שאין תיאור ברור של המוצר, השוק התחרות וכו...במקרה זה מי שקורא את אותה תוכנית עסקית צריך לנחש על מה מדובר ובסופו של דבר אותה תוכנית מחטיאה את מטרתה כי לא באמת מבינים את העסק, לא ברור מהם הצרכים שאותו סטארט אפ פותר, לא מבינים את השוק, בודאי שלא מבוצע ניתוח תחרות רציני, לא מוגדרים בצורה ברורה התהליכים העסקיים וכו...
המודל העסקי לעיתים קרובות הוא עקב אכילס של תוכניות עסקיות רבות וכמובן של אותו סטארט אפ שהן מייצגות. יזמים רבים אינם מבינים את חשיבות המודל העסקי. מסיבה זו יש מקרים רבים בהם המודל העסקי לא מוגדר או שהוא מוגדר כלאחר יד ובאופן רשלני. במקרים רבים אחרים, מגדירים מודל עסקי אולם זהו מודל אשר אם מנתחים אותו באמצעות הגיון פשוט מבינים כי הסיכוי שהוא יצליח נמוכים מאוד ולכן מודל עסקי כגון זה לא יוכל להביא את ההכנסות הנדרשות וכמובן שסטארט אפ ללא מודל עסקי חזק וטוב לא יוכל להצליח.
בניית תוכנית עסקית ללא קיום תהליך מקצועי של פיתוח עסקי ובניית התהליכים העסקיים במציאות. תוכנית עסקית טובה משקפת את התהליכים העסקיים שנבנו לפני שנכתבה אותה תוכנית עסקית. כל סטארט אפ שברצונו להצליח בונה לעצמו אסטרטגיה המתארת את כלל התהליכים שיש לעבור כדי להגיע לשלבים מתקדמים יותר בצורה טובה. תהליכים אלו בנויים בהתאם לצרכים שעבורם המוצרים או השירותים נותנים מענה, בהתאם לניתוח השוק ולניתוח התחרות, בהתאם ליתרונות התחרותיים של הסטארט אפ וכמובן בהתאם למודלים העסקיים של אותו מיזם. אם התוכנית העסקית שנכתבה איננה מייצגת תהליכים עסקיים, שיווקיים ופיננסיים שנבנו באופן מקצועי, אותה תוכנית עסקית לא שווה הרבה ומשקיעים לא יתייחסו אליה ברצינות.
לסיכום, בניית אסטרטגיה עסקית, אסטרטגיה שיווקית ומודלים עסקיים טובים הינם תהליכים מקצועיים שיש לדעת כיצד לבנות אותם בצורה אמיתית, ריאלית וטובה. כתיבת תוכנית עסקית שתשקף את אותם תהליכים בצורה טובה גם היא תהליך מקצועי שיש לדעת היטב כיצד לבצע אותו. מסיבות אלו, וכדי להמנע משגיאות רבות (אלו שנכתבו במאמר זה ואלו שלא...) ולהצליח לבנות תוכנית עסקית מקצועית, יעילה וטובה אני ממליץ מאוד שבעת שניגשים לבנות תוכנית עסקית, לשתף בתהליך יועץ עסקי מקצועי ובעל נסיון רב בהקמה וניהול של חברות סטארט אפ וכתיבת תוכניות עסקיות.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2019