My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> שגיאות של יזמים
שגיאות שנעשות על ידי יזמים
 
כולנו עושים שגיאות שכן לא יתכן לעשות משהו בלי לשגות אי שם אורך הדרך. השאלה היא כמה שגיאות אנו עושים, מה עוצמת השגיאות והאם אנו יודעים בסופו של דבר להבין ששגינו, להודות בעיקר בפני עצמנו שעשינו שגיאה ולתקן אותה. ברצוני להאיר מעט נקודות בהן יזמים רבים שוגים בתחילת הדרך. ברוב המקרים השגיאות מבוצעות עקב חוסר ידיעה או חוסר היכרות שכן לרוב היזמים המיזם אותו הם מובילים הינו הסטארט אפ הראשון שלהם וגם אם הוא השני או השלישי עדיין הם אינם חסינים שטעויות. חשוב להבין שמטרתנו היא בעיקר לתת לכם את היכולת להמנע מטעויות שתיקונן כרוך באובדן זמן רב או בעלויות כספיות גבוהות ושני מצרכים אלו זמן וכסף מצויים בחוסר בכל מיזם.
 
ריצה מהירה בלי תכנון רציני - הטעות הראשונית בה חוטאים יזמים רבים היא ריצה לפיתוח של המוצר או השירות מיד כשעולה במוחם הרעיון בלי לבצע למידה מעמיקה של המוצר והשוק ולהבין האם בכלל כדאי להם לרוץ ולהשקיע ברעיון הזה את מרצם, זמנן וכספם. מומלץ מאוד לכל יזם לאחר שהוא חושב על רעיון כל שהוא שיכנס לתהליך למידה רציני ומעמיק כדי לבחון האם הצרכים שהוא חושב עליהם אכן חזקים, מה הפתרונות שכבר קיימים בשוק, מי השחקנים בתחום שלו, האם הטכנולוגיה מאפשרת לפתח את הרעיון שלו במחיר ובזמן הגיוניים ובקיצור להבין היטב את המוצר והשוק לפני שהוא רץ לפתח את הרעיון.במסגרת בדיקה זו רצוי שהיזמים יחשבו על מודלים עסקיים ועל תוכנית עסקית בסיסית שלדעתם תאפשר את הקמת הסטארט אפ שלהם אם כי אין חובה שיבנו בשלב זה תוכנית עסקית מעמיקה ומוכנה למשקיעים.
 
צוות מתאים - נושא נוסף שהיזמים מכירים בחשיבותו אך חלקם לא ממש פועל כדי לחזק את עצמו בנושא זה הינו צוות המיזם. יזמים רבים יודעים שלבדם לא יוכלו להרים את המיזם וברור להם שמשקיעים לא ישקיעו במיזם בו הצוות הינו היזם בלבד והם מוכנים להכניס אנשי צוות נוספים אולם לא מוכנים לוותר על חלק מהמיזם כדי להכניס את אותם שותפים. לעיתים ללא שותפים אלו לא יוכלו אפילו להתחיל את התהליך שכן במקרים רבים היזם אינו מומחה בתחום המיזם כך שללא מומחה תוכן אין סיכוי שהפתרון שיפותח ייתן מענה אמיתי ורציני לצרכים הרלוונטיים, לעיתים ליזם או ליזמים אין נסיון ניהולי כלל ואין במיזם מישהו שיוכל לנהל ולארגן אותו. כל יזם או קבוצת יזמים צריך להבין אילו אנשים חסרים להם בצוות, מה חשיבותם ועל בסיס ניתוח זה לצרף את האנשים המתאימים ולתת להם את החלק המגיע להם במיזם.
 
נושאים משפטיים – בתחום זה יש לא מעט שגיאות שנעשות על ידי יזמים בעיקר מחוסר נסיון ולעיתים התוצאה בעלת השלכות משמעותיות על המשך המיזם. אמנה רק כמה מהן:
 
  1. הכנסת שותף נוסף ללא הסכם מקצועי בעל מנגנון שמבטיח את זכויות היזם. לצערי פגשתי לא מעט מצבים בהם הוכנס שותף נוסף בתחילת הדרך אולם ההסכם שנעשה היה הסכם לא מקצועי וכך היזמים מצאו את עצמם תקועים עם אדם לא מתאים שלא עונה על הציפיות ולא מבצע את מה שסוכם אולם הוא כבר קיבל את הקצאת המניות או את חלקו וכיוון שההסכם לא נבנה נכון אין אפשרות להוציא את אותו אדם מהמיזם.
  2. באופן כללי הסכמים שנעשו על ידי עו"ד שאינו מומחה בתחומי המיזם בדרך כלל לא יהיו מספיק טובים וברוב המקרים הטעויות שבהם יפגעו ביזמים.
  3. הקמת חברה מוקדם מדי קצת אחרי שעולה הרעיון. במקרה שכזה עלולות להיווצר לא מעט בעיות כמו בעיות מיסוי או בעיות ביכולת לצרף יזמים נוספים ללא השקעה ועוד. ככלל רצוי להקים את החברה רק ברגע שכבר מחויבים ואין ברירה.
  4. רישום בקשות לפטנט על שם אנשים פרטיים ולא תמיד האנשים הנכונים.
 
נסיונות גיוס כסף מוקדם מדי – אחת השגיאות שיזמים עושים היא הגעה מוקדמת מדי למשקיעים. כדי להגיע למשקיע בשלב ה – Seed, רצוי מאוד שהמיזם יהיה בנוי באופן שהמשקיע יוכל לשקול ברצינות את ההשקעה אולם אם תגיעו למשקיע עם צוות חסר, ללא תוכנית עסקית רציני, ללא פרוטו טייפ עובד עם הוכחת היתכנות ובמיזמי אינטרנט עם אתר או אפליקציה פעילים רוב הסיכויים שהמשקיע לא ישקיע בכם ובמקרה זה שרפתם משקיע יקר ערך לחינם.
 
ישנן שגיאות רבות נוספות, מנינו כאן חלק מהמרכזיות שבהן אולם חשוב שכל יזם ישקול היטב כל צעד שהוא עושה, יתייעץ עם אנשים רבים ככל שיוכל וינהל את הסטארט אפ שלו כבר מתחילת הדרך בצורה השקולה והמקצועית ביותר שיוכל.


 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2018
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים