בניית תוכנית עסקית להקמת מרפאה
רופאים רבים מחליטים בשלב מסויים של הקריירה שלהם להקים מרפאה פרטית אם במסגרת עבודתם עבור קופת חולים כזו או אחרת ואם במסגרת עבודה פרטית לגמרי. בדרך כלל צעד זה הינו הצעד העסקי והיזמי הראשון של הרופא. רוב הרופאים הגיעו ללימודי הרפואה לאחר השרות הצבאי והטיול שעשו לחו"ל ולא עסקו ביזמות או בהקמה וניהול של עסקים לפני כן. לכן, הרופא שמגיע לשלב זה שבו הוא מעוניין להקים עסק פרטי נמצא קצת באפילה גם אם אינו חושב שהוא שם. חלק מהרופאים חושבים שאין כל כך בעיה, שוכרים חדר במרפאה קיימת מספר פעמים בשבוע, בימים שבהם רוצים לעבוד. פותחים תיק עוסק מורשה וקדימה, אפשר להתחיל לקבל פציינטים...האמרה הזו אכן נכונה, מי שישכור חדר במרפאה מסוימת ויתחיל לעבוד אכן לא מסתכן יתר על המידה וסביר להניח שכנראה לא יפסיד כסף ואם כן אז מעט מאוד. לאט לאט יתחילו להגיע יותר ויותר פציינטים ובסופו של דבר הוא ימצא את עצמו עם כמות סבירה של לקוחות ומטופלים המגיעים אליו ומקבלים ממנו טיפול.
אולם, כאשר הרופא רוצה להקים בעצמו מרפאה, או כאשר שניים שלושה ואולי יותר רופאים רוצים להקים יחד מרפאה בשותפות או כיחידים, כאן הדברים מעט מורכבים יותר ובמקרה כזה כבר הייתי ממליץ להתייעץ עם איש מקצוע שכן כאן במקרה שלא יבנו תוכנית עסקית נכונה, יקימו את המרפאה נכון ויעשו שגיאות מהותיות עלולים להיווצר הפסדים לא קטנים. יתרה מכך במידה ומודל העבודה בין הרופאים השונים במרפאה לא יוגדר באופן טוב, מקצועי ונכון יש חשש שהקשר בין הרופאים יעלה על שרטון ובמקרה כזה לא רק שהם יפסידו כסף רב כיוון שהמרפאה תתפרק אלא גם יפסידו חברים ברמה המקצועית והאישית.
לכן כאשר מדובר על הקמת מרפאה לבד או ביחד עם עוד רופאים אני ממליץ בחום לבנות תוכנית עסקית בעזרת יועץ עסקי בעל הבנה ונסיון בהקמת מרפאות. יש נקודות רבות אשר דורשות טיפול מקצועי בעת הקמת מרפאה ולכן רצוי לבנות תוכנית עסקית טובה ולעבוד על פיה.
מספר נקודות מרכזיות שיש להביא בחשבון בעת בניית תוכנית עסקית למרפאה הינן:
- הקמת המרפאה - עלויות ההקמה ומקורות המימון להקמה. יש להכין תוכנית אדריכלית מפורטת בהתאם לתפקודים הצפויים במרפאה ולקבל הצעות מחיר עבור כל פעולות ההקמה כך שתדעו לחשב את עלויות ההקמה בצורה מפורטת וטובה.
- בניית תוכנית שיווק - חשוב להגדיר מי הלקוחות שאתם רוצים יגיעו אליכם למרפאה, היכן ניתן למצוא אותם ומהי הדרך הנכונה לשווק להם את שירותי המרפאה בעלות הגיונית כך שהם ירצו להגיע ולקבל מכם את אותם שרותים.
- מודל שיתוף הפעולה בין הרופאים במרפאה – כמעט לכל מרפאה יש צורך לבנות מודל עסקי שונה. המודל העסקי הינו הקשר שבין ההוצאות השונות, ההכנסות שמכניס כל רופא וכמובן הדרך שבה מחלקים את ההוצאות וההכנסות בין כל הרופאים במרפאה. יש חשיבות להבין מה אתם כרופאים רוצים שיקרה ועל פי המודל הזה לבנות את המודל העסקי והתוכנית העסקית. לדוגמא, מודל המגדיר שימוש משותף במתקני המרפאה אולם כל אחד פועל בנפרד, שונה לחלוטין ממודל המגדיר מרפאה המכניסה הכנסות ביחד מכל הרופאים ומחלקת ביניהם את הרווחים. לכן חשוב שאת המודל תבנו יחד עם איש מקצוע המכיר את האפשרויות השונות ומבין את ההשלכות של כל שינוי במודל על כל הרופאים באותה מרפאה.
- עבודה נכונה מול קופות החולים וחברות הביטוח. יש חשיבות להבין היטב את התהליך מול כל קופות החולים וחברות הביטוח השונות ולמקסם מולם את היכולת להרוויח כסף. רופא שלא יבצע זאת עלול להכניס עשרות אחוזים פחות מרופא שידע כיצד לעבוד נכון מול אותם גופים.
מניתי כאן רק חלק מהנקודות שיש לתכנן בעת בניית תוכנית עסקית להקמת מרפאה ואני ממליץ לכל רופא שמעוניין להקים מרפאה שימצא יועץ עסקי בעל נסיון בתחום המרפאות, יבנה איתו ביחד תוכנית עסקית טובה ויקים את המרפאה תוך כדי שהוא מלווה על ידי אוו יועץ עסקי.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2019