My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7המרכז לתכנון עסקי - תוכנית עסקית למצב חירום
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> תוכנית עסקית למצב חירום
תוכנית עסקית למצב חירום
 
אתמול פגשתי יזמים אשר עומדים להקים עסק. בתחילת השיחה היה נראה שהכל תקין. אחד מהם הקים עסק לפני מספר שנים וניהל אותו פחות או יותר בהצלחה. לא היו רווחים גדולים אולם העסק צמח והתקדם, היזם עבד בעסק ומשך משכורת יפה למרות שלא היה תכנון מקצועי או תוכנית עסקית שהובילה את התהליך. לאחרונה, רצה בעל העסק להרחיב את הפעילות לכלל הארץ ולשם כך חבר לחברו משכבר הימים המצוי גם הוא בתחום העסקי הנדרש לניהול עסק זה ויחדיו החליטו להקים חברה שתמשיך את הפעילות הקודמת ותרחיב את פעילותה לערים נוספות בישראל. חשבו השניים שתהיה אפשרות להעמיס את שכרו של המנהל החדש ואת שאר הוצאות ההקמה של הארגון החדש שהם מקימים אולם לאחר שהחלו להתארגן הגיעו להבנה כי הם מצויים בגירעון חודשים של כ – 50,000 ₪. בנקודה זו קראו לי.
 
בתחילה, התקשו להסביר את המצב ואת התוכנית העסקית הנדרשת כיוון שהיזם הותיק רואה את המצב כהמשך טבעי של התהליך אותו החל בעבר והחדש רואה זאת כהקמת ארגון חדש לגמרי ולא כהמשך של מה שהיה קודם לכן. הם לא עשו תוכנית עסקית ואפילו לא בדקו מה יקרה לתזרים ברגע שיעמיסו את שכרו של היזם החדש על העסק ולכן הופתעו מאוד מהגירעון שנוצר. הבהרתי לשניהם כי עליהם להקטין באופן מיידי את הגרעון החודשי. ישנן מספר דרכים בהן ניתן להקטין את הגרעון באופן מיידי:
 
הזרמת כספים נוספים מבחוץ. הכנסת הכספים כהשקעה של אחד או שני הבעלים או קבלת הלוואה והזרמתה לתוך הפעילות באופן מיידי. ברור כי כדי לקבל הלוואה יש צורך בהצגת תוכנית עסקית טובה מאוד והגובה הסכום שיש לגייס ייקבע אף הוא באמצעות התוכנית העסקית. אולם הזרמת כספים בכל אחת מהדרכים הללו לא תפתור את בעיית הגרעון בלי לבצע שינויים משמעותיים בתהליך התפעולי. את השינויים הללו יש לבנות במהלך כתיבת התוכנית העסקית ולגבות אותם בעלויות ואחר כך לבנות תוכנית עבודה שתאפשר את ביצוע השינויים על פי מה שתוכנן בתוכנית העסקית. בנוסף לתוכנית העבודה יש להגדיר תהליך מעקב ובקרה אחר ביצוע התוכנית כדי שתהיה אפשרות לדעת האם מתקדמים על פי המוגדר בתוכנית העסקית או לא.
 
תהליך בקרה שכזה אמור לכלול בתחילת הדרך פגישת בקרה שבועית בה משווים את מה שבוצע למה שהיה אמור להתבצע ומעבירים את המטלות שלא בוצעו לשבוע או לחודש הבא. במקביל לכך בודקים גם ברמת התוכנית העסקית האם עומדים בלוח הזמנים או לא וכך ניתן לדעת שמתקדמים. כמובן שאחד היעדים המרכזיים שיש לבדוק בכל פגישת בקרה הינה רמת ההכנסות והרווחיות ולוודא שאכן מתקדמים בכיוון שמקטין את הגרעון ומעביר את העסק למצב של רווחיות. החל מהחודש השני לתחילת ביצוע תוכנית העבודה ניתן לבצע פגישות בקרה דו שבועיות ולבסוף להעביר אותן לרמה של פגישה חודשית. הכל כמובן בתנאי שאכן עולים על כיוונים חיוביים, מצליחים לעבוד על פי התוכנית העסקית ומעבירים את העסק למצב של רווחיות.

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות ©  1999-2014

 
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים