תוכנית עסקית לסטארט אפ צעיר
כל סטארט אפ צעיר או בוגר זקוק לתוכנית עסקית, תוכנית עסקית שתגדיר לו את הדרך שעל פיה הוא יתקדם ויביא את הסטארט אפ שלו להישגים ולהצלחות. לפעמים שואלים אותי אם משנה איזה סוג של סטארט אפ צריך יותר ממשנהו תוכנית עסקית ואני אומר לאותם יזמים זה כלל לא משנה אם הסטארט אפ שלך הוא אפליקציה סלולרית, תוכנה, חומרה ייחודית, מכשור רפואי או כל סוג אחר של סטארט אפ. אם אותו סטארט אפ יתנהל ויתקדם ללא תוכנית עסקית הוא עלול למצוא את עצמו במקומות רעים מאוד. ומדוע ? כיוון שהתקדמות על פי האינטואיציה שלנו יכולה להיות טובה מאוד ומצד שני היא יכולה להוביל אותנו לכיוונים הכי מוטעים, מישהו מוכן לקחת על עצמו את הסיכון הזה ?
בניית תוכנית עסקית מחייבת את היזמים ללמוד היטב את כל התחום בו המיזם שלהם עוסק. הם לומדים לעומק את הפתרונות שכבר קיימים ונותנים מענה לצרכים בהם המיזם שלהם מטפל, מבינים את שרשרת הערך של המוצר או השירות שלהם, מבינים היטב מי הלקוחות ומי אלו שיהיה נכון להתחיל איתם. היזמים בשלב הכנת תוכנית עסקית לומדים כל דבר הקשור לשוק המטרה שלהם או למתחרים שלהם כולל דרכי ההפצה, נתחי שוק, פלחי שוק, מגמות מרכזיות ועוד דברים רבים המאפשרים להם להכיר ולדעת היטב לאן הם נכנסים ובאיזו סביבה עסקית הם עומדים לפעול.
אחרי שלמדו היטב את כל מה שנדרש הם יכולים לבנות לסטארט אפ שלהם תוכנית עסקית טובה ונכונה המתבססת על המציאות בשטח ועל כל מה שלמדו. תוכנית עסקית כזו כוללת כמובן את תהליך הפיתוח, תהליך השקת MVP, התהליך השיווקי ובמידה ומדובר בסטארט אפ מעט יותר בוגר בונים לו תוכנית עסקית למספר שנים קדימה כך שיש את האפשרות להבין מה יקרה עם הסטארט אפ הזה בעוד שנתיים שלוש ואולי אפילו אחר כך.
תוכנית עסקית כזו כבר אפשר להציג גם למשקיעים אם נמצאים בשלב שבו עליכם לגייס כסף. תוכנית עסקית מסוג זה בשלה להצגה ולהתמודדות עליה כיוון שהיא מתבססת לא על משאלות לב אלא על הסביבה העסקית האמיתית ועל התחרות הקיימת בשטח. תוכנית עסקית מסוג זה מאפשרת גם למנכ"ל הסטארט אפ לבצע לעצמו מעקב נוח ויעיל על מהלך ההוצאות ועל תזרים המזומנים. במידה והוא חורג מהתקציב הנדרש או מתזרים המזומנים בעזרת התוכנית העסקית יש באפשרותו לאתר במדוייק היכן החריגה ולהחליט כיצד לתקן אותה ולחזור לנתיב המתוכנן.
לסיכום אני ממליץ לכל סטארט אפ לכתוב לעצמו תוכנית עסקית המתאימה לשלב ההתפתחות שבו הוא נמצא. לא לעבוד ללא תוכנית שכן עבודה ללא תוכנית מובילה בדרך כלל לכשלון. במקביל חשוב להבין שלא כל תוכנית עסקית צריכה להיראות כמו מסמך מפואר ויפה. כשאתם בתחילת הדרך תכתבו לעצמכם תוכנית עסקית קטנה ופשוטה שמתבססת על כל המידע הנדרש. לקראת גיוס הון תיצרו לעצמכם תוכנית עסקית חדשה עם כל הנראות והיצוגיות הנדרשת לצורך גיוס ההון.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2018