תוכנית עסקית לעסק קטן
לעיתים קרובות שואלים אותי האם גם עסק קטן שמוקם על ידי איש מקצוע או חנות קטנה המוקמת על ידי אדם פרטי מחייבים הכנת תוכנית עסקית או שניתן להתחיל את העסק הפרטי בלי תכנונים מורכבים ובלי הכנת תוכנית עסקית. על מנת לתת מענה לשאלה זו כדאי שנבין מעט יותר טוב מהי תוכנית עסקית, מדוע אנו בכלל צריכים אותה ומהם הפרקים המרכיבים אותה. אחרי שנבין את התשובות לשאלות אלו אני מניח שהתשובה תהיה ברורה למדי.
מהי תוכנית עסקית ? תוכנית עסקית היא מסמך המבטא את כל מה שיש לנו לומר על העסק שלנו אולם לא סתם דיבורים אלא ביטוי עסקי, שיווקי ופיננסי המאפשר לנו לדעת מה אנו רוצים לעשות, כיצד אנו רוצים לעשות זאת, מתי נעשה כל פעולה וכמה יעלה לנו כל העסק הזה וחשוב גם שנדע מתי וכמה נוכל להרוויח מהעסק.
מדוע צריכים תוכנית עסקית ? ישנן מספר תשובות לשאלה זו וכולן נכונות. התשובה הבסיסית מכולן היא שאנו צריכים לפעול על פי תוכנית וכדאי שתוכנית זו תהיה טובה ומבוססת על המציאות ככל שניתן. תשובה נוספת היא כי תוכנית עסקית נדרשת בכל פעם שאנו רוצים להציג את העסק שלנו בפני גורמים נוספים כגון לקוחות גדולים, ספקים מסוימים, גופים שאיתם נרצה לעשות שיתופי פעולה ואחרים. כמובן שכאשר אנו צריכים לפנות לבנק או למשקיע כדי לגייס כסף אנו נדרשים להציג בפניהם תוכנית עסקית כדי שיוכלו לשקול באופן רציני את האפשרות להשקיע או להלוות כסף לעסק שלנו.
מה אמור להיות בתוכנית עסקית ?
- פרק אחד המסביר בצורה ברורה את העסק, את השירותים שנותן העסק או את המוצרים הנמכרים על ידי העסק. באותו פרק חשוב גם להגדיר מי הלקוחות שאליהם אתנו מכוונים את המוצרים או השירותים שלנו ומדוע אנו חושבים שהם ירכשו מאיתנו את המוצרים או את השירותים.
- הפרק הבא עוסק בניתוח השוק והתחרות. חשוב להבין מי המתחרים הרלוונטיים לעסק שלנו. אם מדובר בעסק מקומי, יש לבחון מי המתחרים המקומיים. אם מדובר בעסק אזורי או ארצי כמובן שיש לבחון את המתחרים בכל האזורים הרלוונטיים בעיר או בארץ. חשוב להגדיר בכל תוכנית עסקית את היתרונות התחרותיים שיש לעסק שלנו, ואת היתרונות התחרותיים שיש למוצרים או לשירותים שלנו. חשוב שנבין מה פוטנציאל המכירות שלנו וכמה היינו מצפים למכור בכל יום, שבוע או חודש.
- לאחר מכן יופיע בתוכנית העסקית פרק המפרט את התהליכים העסקיים ושיטות הפעולה שלנו. חשוב שנבנה תוכנית המגדירה מהם שלבי הפעילות שאנו מתכננים לעסק שלנו כולל לוח זמנים שיגדיר כמה זמן יימשך כל שלב. יש לבחון היטב את התחום והענף ולהגדיר תוכנית שיווק מפורטת המסבירה כיצד נשווק את המוצרים או השירותים שלנו וכמובן להגדיר את תוכנית המכירות המגדירה כיצד אנו מתכננים לבצע מכירה. לאחר מכן נגדיר את שיטת התשלום והגבייה. יש להגדיר מי ישלם, באילו אמצעים ישלמו, כמה אשראי אנו מוכנים לתת ללקוחות וכו...חשוב שתהיה בתוכנית העסקית תוכנית פעולה כוללת וברורה.
- הפרק האחרון המופיע בכל תוכנית עסקית הינה התוכנית הפיננסית. התוכנית הפיננסית צריכה לכלול את רשימת כל ההוצאות הקבועות. רשימת הוצאות השיווק והמכירה, רשימת הוצאות התפעול האחרות וכמובן את הוצאות ההנהלה (אם יש כאלו). יש להכניס לתוכנית הפיננסית את ההכנסות הצפויות וכמובן להביא בחשבון את עלות המוצרים. את התוכנית הפיננסית רצוי לבנות באקסל שבעזרתו ניתן לבצע כל מה שנדרש כדי להבין את התהליכים הפיננסיים הנדרשים להקמה ולניהול העסק כולל כמה כסף נדרש להשקיע כדי להקים את העסק.
לאחר שבארנו את כל הנושאים שלמעלה ברור לנו כי להקים עסק חדש נדרשת תוכנית עסקית. כמו שלא נקים בנין ללא תוכנית אדריכלית וכמו שלא נוציא לפועל פרויקט ללא תוכנית כך לא נקים את העסק שלנו ללא תוכנית עסקית. חשוב גם להבין כי עסק קטן לא צריך להוציא סכומים גבוהים מדי כדי להכין תוכנית עסקית. אפשר לקחת את ההנחיות הניתנות במקומות רבים באינטרנט ולכתוב באמצעותן תוכנית עסקית ובמקרה הצורך לקבוע 1-2 פגישות עם יועץ עסקי לקבלת הדרכה כך שהעלות הכוללת של בניית אותה תוכנית עסקית תהיה נמוכה מאוד.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2017