תשמרו על מעט הכסף שגייסתם מכל משמר
גיוס כספים זו מלאכה מורכבת ומפרכת הדורשת מהיזם הרבה כוחות, אורך רוח וכשרון. ברוב המקרים, הסכום שמצליחים לגייס נמוך מהסכום שהגדרנו בתוכנית העסקית שכתבנו וגם אם הוא לא נמוך ממה שהוגדר בדרך כלל נצטרך יותר ממה שתכננו...זו המציאות. זו גם אחת הסיבות שחלק משמעותי מזמנו של היזם ושאר בעלי התפקידים המרכזיים במיזם "מתבזבז" על גיוסי כספים במקום לעסוק בפיתוח הטכנולוגי של מיזם, בפיתוח העסקי, בשיווק...יתרה מכך, ברגע שמסתיים הגיוס והכסף מגיע, מבצעים עדכון לתוכנית העסקית ומתחילים את הגיוס הבא...ולכן תמיד נמצאים במחסור פיננסי.
המשמעות של המחסור הזה הינה ברורה למרות שאני רואה יזמים שלא ממש מבינים זאת ולא תמיד מתנהגים עם הכסף שכבר הצליחו לגייס באופן כזה.
יזמים שגייסו כסף ממשקיעים צריכים לנהוג בכסף הזה כאילו הוא עומד להגמר בכל רגע. זה לא אומר שלא משתמשים בו כדי להתקדם ולהצליח ליישם תוכנית עסקית שבניתם אבל אתם צריכים לחשוב הרבה לפני כל הוצאה שאתם מחליטים להוציא. האם ההוצאה הזו אכן חיונית לתהליך, האם היא מתוכננת ואם לא, אז רצוי להבין איך היא משתלבת בתוכנית העסקית הכוללת ואם היא לא כזו אזי לא להוציא אותה...
בשלבים האלו שבהם החברה מתופעלת ומתקדמת באמצעות כספי המשקיעים ועדיין אין לה רווחים משמעותיים וגם אם כבר יש מכירות והכנסות עדיין מצויים בהפסד מצופה גם מהיזמים שיקחו לעצמם שכר הגיוני שיאפשר להם לחיות בלי לחץ כלכלי אבל בדרך כלל הוא יהיה נמוך בהרבה מאשר שכר שהיו מקבלים במשרה דומה לו היו שכירים בחברה שאינם הבעלים בה. כמובן שבעת קביעת שכר היזמים יש להתחשב בצרכים שלו. אין דין סטודנט שאין לו התחייבויות כדין בעל משפחה וילדים שמשלם משכנתא ועוד התחייבויות. ועדיין כל היזמים צריכים לשאת בנטל השמירה על כספי החברה.
לפעמים הסטארט אפ שלכם יכול להגיע למצב שבו כדי לממש את התוכנית העסקית שנבנתה יש צורך להוציא כספים שאין בקופה אזי אפשר לפנות למספר פתרונות. האחד הינו בחינה מחודשת של התוכנית העסקית וביצוע שינויים כך שתהיה אפשרות לממש את התוכנית העסקית המעודכנת. אופציה נוספת היא פנייה למשקיעים, הצגת המצב ובקשת מימון נוסף. ישנן עוד אפשרויות שכל יזם יוכל לשקול בהתאם למיזם, לסיטואציה, לסכום, לתוכנית העסקית ולמשקיעים שהשקיעו בסיסו או בסבבי ההשקעה הקודמים.
חשוב להבין כי כל סטארט אפ מצוי באופן תמידי במחסור פיננסי. גם אם אתם מרגישים או חושבים שיש לכם מספיק כסף להצליח להשיג את היעדים המוגדרים בתוכנית העסקית תזכרו שהמציאות מוכיחה לנו תמיד שזה לא כך. וגם אם הכסף יספיק כדי לעמוד ביעדים המוגדרים אף אחד לא מבטיח לכם שתצליחו להשלים את סיבוב הגיוס הבא לפני שייגמר לכם הכסף.
מכל הסיבות הללו, יזמים שרוצים להצליח ולהגשים את החזון שלהם תוך עמידה ביעדים שהם הגדירו בעת בניית תוכנית עסקית לסטארט אפ שלהם צריכים לנהוג כל הזמן כאילו חסר להם כסף ולתכנן את משטר ההוצאות בהתאם.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות © 1999-2020