My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> Dealing with a missing budget in a startup
התמודדות עם תקציב חסר בסטארט אפ
 
אחת הבעיות של חברות סטארט אפ בשנות קיומם הראשונות הינה ההתמודדות עם המחסור בתקציב. תמיד חסר כסף ותמיד יש צורך לבחון מה חייבים ומה אפשר אחר כך. מה מוכרחים לעשות ולתקצב ברגע זה ומה ניתן לעשות לאחר מכן או אולי בכלל לא. התוכנית העסקית שאנו בונים מובילה אותנו לכיוונים מסוימים. המציאות מכתיבה לנו לעיתים כיוונים או צרכים השונים מאלו שתכננו מראש בתוכנית העסקית ולכן אנו מוצאים את עצמנו בכל עת משנים ומעדכנים את התוכנית העסקית ובעקבות השינויים הללו והמציאות שברוב המקרים נגייס פחות כסף ממה שאנו באמת צריכים יש לנו צורך תמידי לבחון את החלופות, להקטין את השכר, לשכור משרד קטן יותר או אולי לעבוד בכלל בלי משרד, לפתח פחות פיצ'רים ממה שתכננו ועוד פעולות רבות שמשמעותן הינה חסכון כספי כך שנוכל להתקדם לכיוונים הנכונים למרות שאנו בחוסר כסף.
 
אביא דוגמא מאחת החברות שאני מלווה בימים אלו. היזם גייס איש טכני מצויין, מנוסה ובוגר ובעל משפחה והתחייבויות. כיוון שזו הסיטואציה, ביקש האיש הטכנולוגי שהצטרף כמנהל הפיתוח בהסכם שנחתם איתו שכר שיאפשר לו להמשיך ולפרנס את משפחתו באופן סביר. מעט פחות מהשכר שקיבל בעבודתו הקודמת אולם תמורת האחוזים שקיבל כשותף הטכנולוגי במיזם הסכים לרדת בשכר ולקבל כ – 25,000 ₪ לחודש במקום 35,000 ₪ שקיבל קודם לכן בחברה הקודמת שעבד. מעט לאחר מכן גייסה החברה כ - 300,000 $ בשלב ה- Seed ממשקיע אמריקאי אשר סמך מאוד על היזם ולא ביקש לשנות דבר בתנאים הראשוניים שהוגדרו על ידו כולל לא בשכר המנהל הפיתוח או באחוזים שהוא מחזיק. לאחר הגיוס, נבנתה תוכנית פיתוח מפורטת על ידי המנהל הטכנולוגי ונעשתה השוואה עם תוכנית הפיתוח המופיעה בתוכנית העסקית והתברר כי חסרים כ – 50,000 $ כדי להשלים את ה]פיתוח ולבצע פיילוט מלא בישראל. חשוב להבין כי אבן דרך זו הוגדרה על ידי המשקיע כאבן הדרך המינימלית שעבור השלמתה הוא מוכן להשקיע את 300,000 ה - $ שהשקיע בסטארט אפ.

 
ישב היזם והחל לבחון את האפשרויות העומדות בפניו כדי להצליח לסיים את אבן הדרך שהוגדרה עם המשקיע – גמר פיילוט בישראל. נבדקו אופציות שונות והתבררו מספר נתונים:
  1. הורדת שכר של המנהל הטכני מ – 25,000 ₪ ברוטו (32,500 ₪ עלות שכר) ל – 20,000 ₪ ברוטו (26,000 ₪ עלות שכר) עשויה לחסוך במשך השנה כולה כ – 22,000 $, כמחצית מהחוסר.
  2. הורדת שכר של היזם מ – 20,000 ₪ ברוטו (26,000 ₪ עלות שכר) ל – 14,000 ₪ ברוטו (18,200 ₪ עלות שכר) עשויה לחסוך במשך השנה כולה כ – 27,000 $, מעט יותר ממחצית מהחוסר.
 
הורדת שכר לשני היזמים עשויה לאפשר לסטארט אפ לעמוד בתוכנית העסקית ובאבן הדרך המוגדרת על ידי המשקיע שהיוותה את התנאי להשקעה.

במקביל לכך נבחנה האפליקציה וכל פיצ'ר שלה נבדק והתקיימה הערכה עסקית האם ניתן לבצע פיילוט יעיל ומספק ללא אותו פיצ'ר. לאחר גמר ההערכה התברר כי הורדת מספר פיצ'רים משלב הפיילוט ופיתוחם לאחר הגיוס הבא תאפשר חיסכון של 12,000 $.
 
מצב זה היווה את הבסיס לשיחה לא קלה בין היזם למנהל הפיתוח כיוון שבשיחה זו היה עליהם להחליט מה יהיה השכר של כל אחד מהם ועל מה לוותר בשלב הפיילוט. חשוב להבין כי גם מנהל הפיתוח וגם היזם נדרשים כאן לויתור משמעותי שכן ללא ויתורים אלו לא יוכלו להשלים את אבן הדרך.
 
זו דוגמא לחוסר הקיים כמעט בכל סטארט אפ ולדרך אפשרית להתמודדות עם אותו חוסר. זיכרו שכמעט תמיד יהיה צורך בויתורים כואבים אולם בהסתכלות כוללת, התעקשות ואי ויתור עלולים לגרום לסטארט אפ שלכם להיות חלק מאותה סטטיסטיקה עצובה של המיזמים שנעצרו באמצע הדרך מחוסר כסף, או אולי מכך שהמשקיע עצר את ההשקעה כיוון שהיה ברור שלא יעמדו באבן הדרך שהוגדרה או מסיבות רבות אחרות.

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2020 ©  
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים