הפנטזיה של היזם
כשיזם חושב על רעיון בדרך כלל יש לו בראש חזון מסוים, או פנטזיה מסוימת. לעיתים היזמים צריכים להבין שהפנטזיה שיושבת להם בראש לא תהיה דווקא המוצר הסופי שהלקוחות יקבלו. יתכן מצב שהמוצר הסופי שהלקוח יצרוך יהיה שונה לגמרי מהפנטזיה הראשונית שהיתה ליזם בראש. יתכן שיהיה מצב שבו אפילו הלקוחות יהיו לקוחות שונים לגמרי ממה שישב ליזם בראש בתחילת הדרך. לפעמים יזם מתחיל בחשיבה יצירתית על רעיון ומוצר והוא משתנה מאוד לאחר שהוא מתחיל לבחון את הרעיון ברמה העסקית, את יכולת הפיתוח, את הצרכים של הלקוחות ומכל כוון אחר בו נכון לבחון את הרעיון לפני שמגדירים את המוצר והלקוחות ולפני שמתחילים לפתח ולהתקדם עם המיזם כדי שיהפוך בסופו של דבר לסטארט אפ מצליח.
אחת הבעיות של יזמים רבים היא היכולת שלהם להיות גמישים ופתוחים מספיק כדי להצליח לראות את הפנטזיה משתנה למשהו ריאלי ואפשרי מבחינה טכנולוגית ועסקית. חשוב שהם יצליחו להבין שהפנטזיה היא המחולל של המיזם, ולאחר שהמיזם החל לרוץ, כל ההחלטות וההתקדמות והתוכנית העסקית ובכלל כל הפעילות חייבת להיות מכוונת ליעדים עסקיים נכונים וריאליים.
כאשר מתחילים לקדם את המיזם ולבנות לו תוכנית עסקית רצוי שהיזם יתייעץ עם מישהו בעל נסיון שיודע לקחת רעיון תיאורטי ולהעביר אותו לרמה עסקית מעשית כדי שיעבוד איתו על התהליך. חשוב גם שהיזם יבין שהרעיון הראשוני הולך להשתנות באופן משמעותי. לא ראיתי מיזם שהתממש לא עבר שינויים רציניים מהרעיון הראשוני.
השינויים שנעשים מהפנטזיה הראשונית לא אמורים לגרום לכך שהיזם יוותר על החזון שלו. החזון נשאר, אבל דרך המימוש שלו משתנה והופכת להיות ריאלית, אפשרית ונכונה עסקית. יתכן שהחזון ישתנה ויהיה מעט שונה מהפנטזיה שהיזם ראה בתחילת הדרך אבל חשוב לזכור כי סטארט אפ או כל עסק ללא חזון לא יגיע לשום מקום ולכן תמיד כל מה שיבוצע וכל תוכנית עסקית שתיבנה לקידום הסטארט אפ יהיו לאור החזון.
באופן עקרוני, כל תהליך וכל פעילות שאנו עושים בבניית תוכנית עסקית לסטארט אפ חייבים להיות ריאליים ולהתחשב במציאות. סטארט אפ שיתחיל לרוץ קדימה ויבנה את עצמו על הנחות יסוד לא ריאליות ולא יתעקש להיות קרוב לקרקע, מציאותי ומתאים לעולם האמיתי יגלה שהוא נתקע ונתפס כלא אמין ומהר מאוד הוא ימצא את עצמו בדרך ללא מוצא.
לעיתים אני רואה כל מיני תחזיות עסקיות פיננסיות ואחרות כשאני עובר על תוכנית עסקית של סטארט אפ שמגיע אלי כשאותן תוכניות עסקיות מתבססות על הנחות לא ריאליות ולא הגיוניות. כשאני שואל את היזמים ומעמת אותם עם הסיטואציה והנחות יסוד אלו אני מוצא שהם נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: הקבוצה הראשונה אומרת באופן ברור "זה רק בתוכנית העסקית ההנחות האלו, במציאות אנחנו יודעים שלא ננהג באופן כזה אלא נתנהג כפי שנדרש באופן ריאלי ומציאותי"...ברור לכולם שבניית תוכנית עסקית עם הנחות יסוד פנטזיונריות לא משרתת אתכם לא ברמת התכנון האמיתי של הסטארט אפ שלכם ולא ברמת המשקיעים שמיד מבטלים את כל התהליך כיוון שאינם מוכנים להשקיע במי שחושב ופועל באופן מסויים כשבחוכנית העסקית שהוא מציג להם כתוב משהו אחר לגמרי.
הקבוצה השנייה מתעקשת על כך ומתווכחת איתי בלהט שהנחות יסוד פנטזיונריות אלו הינן הגיוניות, ישימות וריאליות. בדרך כלל הם מתבססים על התחושה האישית שלהם שהמוצר כל כך מבריק שברור שההנחות שלהם ריאליות ואפילו לא אופטימיות מדי...תחושות ולא עובדות, הרגשה ללא תוכנית עסקית מקצועית שנבנתה על סמך הנחות יסוד בדוקות ואמיתיות יובילו את הסטארט אפ שלכם לכשלון.
לסיכום, חשוב שהיזמים יפנימו ויאמצו את הגישה המעשית לאורך כל הדרך. החל מבניית המיזם ובניית תוכנית עסקית והפיכת המיזם שלהם מרעיון תיאורטי ופנטזיונרי למיזם אמיתי, ריאלי ובעל סיכויים למימוש ולאורך כל הדרך. מי שייצמד לעובדות ולמציאות וימצא את הדרך לפרוץ על בסיס העובדות, המציאות וההתנהגות האמיתית של השוק והלקוחות יצליח להתקדם ולהגדיל את סיכוייו להשיג הישגים עסקיים טובים.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©