מציאת משקיע מתאים לסטארט אפ שלכם
כל סטארט אפ נדרש לגיוס הון במספר שלבים לאורך חייו. בתחילת הדרך עליו לגייס סכום ראשוני שיאפשר לו להתחיל את התהליכים הראשוניים שלב זה נקרא בשפה המקצועית Pre seed. בשלב זה מקובל לגייס סכום שבין 25,000-100,000 ₪. לאחר מכן על היזם לגייס את הסכום המשמעותי הראשון שאמור לסייע לו לסיים את הפיתוח הראשוני של המיזם וביצוע פיילוט, שלב זה נקרא שלב ה- seed. סכום הגיוס המקובל היום לגיוס בשלב ה – Seed הינו בין 250,000-750,000 דולר. לאחר מכן אמור להגיע ה – First round בו הסכום שיגויס יהיה גבוה באופן משמעותי מהסכום שגויס שלב ה- seed. גיוס זה אמור להספיק להשקת המיזם בעולם ולתחילת תהליכי השיווק, הצמיחה ולתחילת שלב ההכנסות. הסכום המתאים לגיוס בשלב זה הינו בין 1,500,000-5,000,000 דולר. לכל אחד מהשלבים הללו מתאימים משקיעים אחרים ויש צורך לדעת לגשת למשקיעים המתאימים בזמן הנכון ולא להגיע למשקיעים לא רלוונטיים מבחינת השלב או הסכומים שהם יכולים או מעוניינים להשקיע.
חשוב לזכור שכדי להצליח בגיוס יש צורך להכין את המיזם היטב. יש צורך לבנות למיזם שלכם תוכנית עסקית מקצועית וטובה, תקציר מנהלים קצר וקולע שיעביר למשקיע את התוכנית העסקית בתוך דקה או מעט יותר וכמובן שיש לבנות פרזנטציה עסקית שתבהיר למשקיע מהו המיזם ובמה הוא עוסק אך בעיקר תציג לו את התוכנית העסקית ותתרכז בדרך בה עושים את הכסף בסטארט אפ הזה.
מי המשקיעים המתאימים לשלב ה – Pre seed? בדרך כלל בשלב מוקדם כל כך, עדיין אין לכם תוכנית עסקית ואתם מגייסים את הסכומים הללו או מהאמצעים האישיים שלכם (מחשבון הבנק האישי שלכם), או מבני משפחה אשר סומכים עליכם ומכירים אתכם היטב או מחברים טובים אשר משקיעים את הכסף כיוון שהם מכירים אתכם היטב וסומכים עליכם. ברוב המקרים ההשקעה תהיה ללא הצגת תוכנית עסקית והיא תתבסס על מה שהיזם ראה, שמע, למד והכין אולם לא יהיו במצגת בשלב זה נתונים פיננסיים עסקיים שאפשר יהיה ללמוד מהם על המיזם כעסק ולא רק כרעיון. חשוב להבין כי בשלב זה אין לגשת למשקיעים פרטיים או לקרנות משום סוג כיון שהם לא משקיעים במיזמים המצויים בשלבים מוקדמים כל כך אלא רק מעט מאוחר יותר. גופים נוספים הינם האקסלרטורים השונים אשר מציעים ליזם מרחב עבודה ולעיתים אף סיוע בפיתוח ובחשיבה. כדי לקבל את שיתוף הפעולה מהם אין צורך לבנות תוכנית עסקית ואפשר לגשת אליהם בלעדיה אחרי שכתבתם בעצמכם תקציר מנהלים.
השלב הבא הוא שלב ה – seed, המשקיעים המתאימים לשלב זה נמנים על שני סוגים:
- משקיעים פרטיים ((Angels – אנשים בעלי הון המעוניינים להשקיע במיזמי הייטק או מיזמים אחרים מסוגים שונים. בדרך כלל משקיעים אלו ישקיעו סכומים אשר נעים בין 100,000-300,000 $. השקעות אלו מחייבות אתכם להציג תוכנית עסקית ו – MVP פעיל שכן אחרת הסיכוי שהם ישקיעו במיזם נמוך מאוד. משקיעים אלו בדרך כלל מקצועיים ומבינים היטב את התחום (במקרים רבים הם יזמים שביצעו Exit מוצלח והיום הם משקיעים בעצמם במיזמים חדשים). לעיתים מדובר המשקיעים שאינם מומחים בתחום ההייטק אולם הם מומחים ביצירת רווחים ולכן הם מחפשים אפיקים נוספים להשקיע בהם את כספם.
- מיקרו קרנות – בישראל קיימות 30 – 20 מיקרו קרנות המשקיעות גם הן סכומים הנעים בין 100,000-400,000 דולר. קרנות אלו משקיעות בשלבים הראשונים אולם גם הן כיום דורשות לראות לפחות תוכנית עסקית, צוות מרשים ותחילת פיתוח.
בשלב ה – First round משקיעות קרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים גדולים. לעיתים בשלב זה מצטרפים מספר משקיעים לסיבוב ההשקעה ומחלקים ביניהם את הסיכונים כמו גם את המניות הניתנות תמורת ההשקעה. בשלב זה לא ישקיעו המשקיעים הראשונים כיוון שהסכומים הנדרשים הינם גבוהים בהרבה מהסכומים שהם משקיעים ולכן חשוב שלא לפנות אליהם כדי לא לבזבז את זמנכם ואת האנרגיות שלכם.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©