קידום מספר מיזמים בו זמנית
יזם חדש שהגיע אלי החל איתי תהליך של כתיבת תוכנית עסקית ובניית פרזנטציה לקראת תהליך גיוס הון שהוא עומד להתחיל. תוך כדי מהלך בניית התוכנית העסקית התברר לי כי היזם מתחיל לקדם מיזם נוסף שחבר שלו הציג בפניו ושכנע אותו להצטרף אליו. שאלתי אותו אם הוא מודע לבעייתיות שתיווצר במידה והוא יהיה יזם מוביל בשני מיזמים בו זמנית ותשובתו היתה כי המיזם החדש שאליו הצטרף הינו מיזם פשוט ולכן כל מה שצריך לעשות בו הוא כתיבת תוכנית עסקית, ולאחריה גיוס הון ופיתוח. התהליך השיווקי לא יהיה בעייתי כיוון שהוא כבר יודע כיצד לבצע זאת ולכן לא נראה לו שיש איזו שהיא בעייה בכך שהוא יזם מוביל בשני מיזמים.
פיתחנו שיחה על המצבים האפשריים. הצגתי בפניו את האפשרות שמיזם החדש לא יהיה פשוט כפי שהוא נראה לו ברגע זה, שאלתי מה יקרה אם יתחילו בעיות שלא נצפו על ידו מראש ולא יהיה לו זמן או קשב ניהולי לטפל בהן כיוון שהוא עסוק במיזם הראשון. שאלתי אותו האם הוא מודע לכך שכתיבת תוכנית עסקית הינה רק צעד ראשון קדימה וכי לאחר שמסיימים לכתוב תוכנית עסקית מישהו צריך לדחוף אותה ולגרום לכך שמה שכתוב בתוכנית אכן יהפוך למציאות.
שאלתי את היזם האם הוא חושב שיש משקיע כל שהוא שיסכים להשקיע במיזם שבו היזם הראשי נחלק לשניים ומשקיע את זמנו ומרצו במיזם נפרד ונוסף. האם הוא אם היה משקיע היה קונה תוכנית עסקית המתבססת על חצי יזם...
לאחר מכן הסברתי ליזם כי אין דבר כזה סטארט אפ פשוט, וכי אפילו ההגדרה שלו שעלות כל הפיתוח הינה "רק" 1 מיליון $ מגדירה מראש סטארט אפ לא פשוט והרבה כסף מכדי לשים אותו בידי חצי יזם. נוסף לכך הבהרתי לו כי כל תוכנית ובעיקר תוכנית עסקית הינה בסיס לשינויים ולצערנו כמעט תמיד השינויים הינם נגדנו ולא לטובתנו ומסיבה זו הרצון שלו להתפצל ולדחוף קדימה בו זמנית שתי תוכניות עסקיות השייכות לשני מיזמים שונים לא טובה, לא נכונה ולא ריאלית ואף משקיע שעיניו בראשו לא ישקיע לא בסטארט אפ הראשון ולא בסטארט אפ השני ללא כל קשר לתוכנית העסקית של כל אחד מהם.
לאחר שיחתנו עלתה השאלה מצד היזם אם כך הוא איך אוכל להחליט עם איזה סטארט אפ להתקדם ועם איזה סטארט אפ להפסיק לעבוד וכמובן בהתאמה איזו תוכנית עסקית לקדם ואיזו תוכנית עסקית לזנוח. התשובה לשאלה זו לא תמיד חדה וברורה והיא תלויה בגורמים רבים כגון מה פוטנציאל השוק, מה רמת החדשנות, מה יכולת המימוש של המיזמים ואחרים. במקרה שלנו התשובה היתה ברורה ומובנת מאליה. היזם סיים פיתוח של אב טיפוס ברמת אלפא וביצע בדיקת התכנות על מספר רב של מוצרים. הוגשו שתי בקשות לפטנט, גויסו יועצים והושקעו זמן ומאמץ רבים במיזם עד כה.
כיוון שפוטנציאל השוק של שני המיזמים גבוה מאוד, וכיוון ששאר הפרמטרים דומים למדי ומאמצים רבים הושקעו במיזם הראשון היה לי קל להמליץ לו להמשיך עם המיזם הראשון קדימה.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©