כמה אחוזים לתת למשקיעים ?
אחת השאלות שיזמים שואלים בדרך כלל היא כמה אחוזים נכון לתת למשקיעים ? התשובה לשאלה הזו איננה קבועה ומשתנה מאוד ממיזם למיזם. חשוב להבין שבסופו של דבר בשלב כל כך מוקדם של העסק אין ממש שווי חברה. בשלבים כל כך מוקדמים של חיי הסטארט אפ שלכם יש במקרה הטוב חוץ מתוכנית עסקית טובה ככל שתהיה ומוצר בסיסי ברמת MVP גם צוות רציני שכולל אנשים מנוסים וצוות של Advisory board שמונה אנשים משכמם ומעלה. אבל חסר דבר אחד מרכזי שבדרך כלל הוא מהווה את הבסיס לתחשיב שווי חברה אמיתי – הכנסות ורווחים. כשאין לחברה תהליך הכנסות מסודר אין דרך אמיתית להגדיר את שווי החברה באמצעים חשבונאיים. לכן, במקרה כזה שבו אין הכנסות שווי החברה יוגדר תוצאתית בתום סבב ההשקעה ויקבע על פי הכסף שיושקע אל מול האחוזים שניתנו למשקיע תמורת ההשקעה.
כשאנו רוצים להבין כמה אחוזים מגיע לתת למשקיעים תמורת השקעת ה – Seed חשוב שנביא בחשבון לא מעט פרמטרים ורק לאחר מכן נוכל להתחיל לחשוב לאיזה כיוון יהיה נכון לקחת את ההצעה שלנו ואת המשא ומתן שיבוא לאחר מכן. בכל מקרה חשוב שנבין שבסופו של דבר המשקיע לא יסגור את העיסקה אם האחוזים שיקבל לא יתנו מענה למה שהוא רוצה להשיג ובאופן דומה אתם כיזמים לא תסכימו לסגור את העיסקה אם האחוזים שתידרשו לתת למשקיע יהיו מעל האחוזים שאתם מוכנים לתת.
כדאי שתדעו שלפעמים אפשר לתת מעט יותר אחוזים למשקיעים אם התנאים שבהסכם מחפים על כך. בדרך כלל בהסכם ההשקעה יש לא מעט סעיפים שמשמעותם היא כאילו נתתם עוד אחוזים למשקיע כך שאם אתם מבינים כיצד להקטין למינימום את השפעת סעיפים אלו לפעמים המשמעות תהיה כאילו המשקיעים קיבלו פחות אחוזים ובעיקר אם לא תצליחו למתן את השפעת אותם סעיפים המשמעות היא שכאילו נתתם למשקיעים 5%-10% או אולי אף יותר ממה שקיבלו בפועל.
נקודות חשובות למחשבה שמשפיעות מאוד על האחוזים שיינתנו למשקיעים הן הנקודות הבאות:
- שלב הפיתוח שהמיזם נמצא, האם רק התחלתם את תהליך הפיתוח, האם יש כבר MVP עובד בשטח, האם אתם רק בתהליך פיתוח ה – MVP ועדיין לא השקתם אותו...האם יש לכם תוכנית עסקית טובה וברורה...
- תחילת מכירות, חברה שהחלה להכניס כסף מלקוחות שווה יותר מחברה שעדיין לא החלה להכניס כספים וברור לגמרי גם מדוע יש הבדל.
- הצוות, צוות של יזמים עם נסיון עסקי עשיר יאפשר למיזם להשיג משקיעים בתנאים טובים יותר מאשר צוות של יזמים חסרי נסיון עסקי. צוות של יזמים עם רקורד של אקזיט שביצעו יאפשר להם להשיג מול המשקיעים את התנאים הטובים ביותר.
- פוטנציאל השוק, ככל שפוטנציאל השוק גבוה יותר כך גם השווי של החברה גם אם אין לה מכירות יהיה גבוה יותר.
- תחרות ומתחרים, כאשר יש מתחרים רציניים מאוד והפתרונות שלהם דומים מאוד לפתרון שלכם יהיה קשה להגיע למצב של שווי חברה גבוה לעומת מצב שבו יש מעט מתחרים והפתרונות הקיימים כבר בשוק חלשים מאוד אזי יש סיבה לשווי חברה גבוה יותר.
- IP, יכולת ההגנה על המוצר והטכנולוגיה חשובה ומשפיעה גם היא על שווי החברה. חברה בעלת טכנולוגיה ברת הגנה באמצעות פטנט או טכנולוגיה שמחייב Know how מורכב ומסובך שקשה מאוד ליצור אותו תאפשר שווי חברה גבוה יותר.
שקלול נכון של גורמים אלו וגורמים נוספים יאפשר להגדיר את היכולת להשיג שווי חברה גבוה יותר.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©