פיתוח תוכנה בתחילת הדרך בישראל או בחו"ל ?
בישראל יש מיזמים רבים בתחום התוכנה, האינטרנט והמובייל. חלק גדול מהיזמים אינם אנשי פיתוח שיכולים לפתח את ה – MVP או את המוצר בעצמם והם זקוקים לאנשי פיתוח שיעשו זאת עבורם ועבור המיזם שלהם. יש מספר דרכים לפתח את ה – MVP וחשוב שכל יזם בתחום זה יכיר אותן, את היתרונות של כל דרך ואת החסרונות. כך יוכל להחליט מהי הדרך המתאימה ביותר עבורו ויוכל להתאים את התוכנית העסקית של המיזם שלו לדרך שבחר. אני פוגש לא מעט יזמים שבחרו למיזם שלהם מפתחים שלא מתאימים להם ונתקעו בדרך מסיבות שונות.
כאשר היזמים הינם אנשי פיתוח מהתחום בו מצוי המיזם שלהם כמובן שהדרך הנכונה והטבעית היא שהם יפתחו את המוצר בעצמם וכך יוכלו לעמוד גם בעלויות הפיתוח ויחסכו את רובן וגם יהיה ברור שאיכות הפיתוח תהיה המרבית שיש ביכולתם לבצע ולא תהיה דאגה האם המוצר בסופו של דבר יענה על הדרישות שהוגדרו בתוכנית העסקית או בכל דרך אחרת.
כאשר היזמים אינם אנשי פיתוח עומדות בפניהם מספר אפשרויות. האפשרות האחת אשר לכאורה אמורה להיות הטבעית ביותר היא לפתח את התוכנה או האפליקציה כאן בארץ עם אנשי פיתוח ישראליים וכך הם יכולים גם לתקשר איתם בקלות רבה יותר, גם לבקר אותם יחסית בקלות וגם לסייע לכלכלה הישראלית. הבעיה היא שעלויות הפיתוח בישראל גבוהות מאוד ובמידה ואנו נפנה לאנשי פיתוח ברמה גבוהה ולא ניצור לעצמנו מסלול פיתוח מיוחד ושונה מהתהליך הסטנדרטי כנראה שברוב המקרים לא נוכל לעמוד בעלויות הפיתוח הגבוהות שבאפשרותנו להוציא ובסכומים שהגדרנו בתוכנית העסקית שלנו. חשוב לזכור שרוב היזמים בשלב זה אינם בעלי אמצעים ועדיין לא גייסו כסף ולכן היכולות הפיננסיות שלהם יחסית מצומצמות.
אפשרות שנייה שאיננה מומלצת כלל, היא לפתח את התוכנה בחו"ל באמצעות אנשי פיתוח מחו"ל באופן ישיר. כלומר ליצור קשר עם אנשי פיתוח במדינות כמו אוקראינה או בולגריה ואחרות (כיום המדינות המועדפות לכך הינן מספר מדינות במזרח אירופה ולא הודו או פקיסטן כפי שהיה לפני כעשור). מי שאינו מנוסה בכך ולא יודע כיצד לבחור ולנהל את אנשי הפיתוח לא יצליח לפתח בהצלחה בדרך זו. סביר להניח שיסיים את התהליך איתם כשהוא עם מערכת לא עובדת או שתהליך הפיתוח לא יסתיים כיוון שנגמר לו הכסף. לנהל עובדים מקצועיים בחו"ל ללא ידע ונסיון בכך זו טעות ולצערי אני רואה לא מעט יזמים ששוגים בכך ומוצאים את עצמם לאחר מספר חודשי פיתוח בלי כסף וללא מערכת וכמובן שכל התוכנית העסקית שלהם קורסת.
האפשרות השלישית היא פיתוח בחו"ל באמצעות חברה ישראלית שעוסקת בכך ומפעילה את אנשי הפיתוח בחו"ל. באופן זה אתם היזמים עובדים מול החברה הישראלית והם עובדים מול המפתחים בחו"ל. בדרך זו אתם אמנם משלמים להם יותר כסף על הפיתוח מאשר הייתם משלמים לו הייתם עובדים ישירות עם המפתחים, אולם במקרה זה אם בחרתם את החברה הישראלית הנכונה, רמת הפיתוח ולוח הזמנים יהיו לא פחות טובים מאשר פיתוח בישראל עם אנשי פיתוח משלנו. עלות הפיתוח באופן שכזה הינה כמחצית מעלות הפיתוח בישראל ולכן ברור מדוע לא נשארת לרוב היזמים ברירה, וכדי לעמוד במה שהם הגדירו לעצמם בתוכנית העסקית של המיזם שלהם הם פונים לאפיק זה של פיתוח בחו"ל. חשוב להבין שבאופן עקרוני אני אישית מעדיף לפתח כאן בישראל, עם אנשי פיתוח כחול לבן, אולם לא תמיד יש באפשרותנו לעשות זאת בעיר בגלל העלויות הגבוהות של הפיתוח בישראל.
ישנה אפשרות נוספת שלא תמיד ניתן להשתמש בה והיא למצוא אנשי פיתוח שונים ואחרים. יש כאן בארץ מספר אנשי פיתוח שיודעים ליצור MVP אמיתי שיש בו רק את המינימום ההכרחי ובוחרים את השפות הנכונות שמאפשרות את פעילות ה – MVP בשלב הפיילוט על פי התוכנית העסקית עם כמות משתמשים נמוכה כאשר מדובר במיזם אינטרנטי או עם מעט אפשרויות במיזמים אחרים ומצליחים לפתח את ה – MVP בעלויות הגיוניות ונמוכות על פי כל קנה מידה שיזמים בשלבים המוקדמים יכולים לעמוד בהן. יש מעט מפתחים כאלו וצריך להכיר אותם ולהגיע אליהם. הבעיה היא שבדרך כלל הם עובדים בשקט, לא מפרסמים את עצמם שכן הלקוחות מגיעים אליהם מפה לאוזן והם לא זקוקים לפרסום והם לא ממש מוכרים אלא אם במקרה נתקלת בהם.
אני מציע לכל יזם שיבחן היטב את הדרך שבה הוא עומד לפתח את ה – MVP של המיזם שלו ויגדיר כיצד הוא עושה זאת באופן מקצועי ובמקביל מצליח לעמוד בעלויות שמגדירה לו התוכנית העסקית שבנה על פי הסכום שבאפשרותו להוציא.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©