שגיאות שנעשות על ידי היזמים במהלך הקמת חברת סטארט אפ
יזמים רבים לא מספיק מנוסים, והמיזם שהם מקדמים הוא המיזם הראשון שלהם וגם אם הוא לא הראשון, לעיתים קרובות הם לא אנשי עסקים מנוסים ולכן ההחלטות והביצועים שלהם וגם התוכנית העסקית שיבנו מושפעים במקרים רבים מתחושות בטן שלא מתבססות על נסיון או ידע מקצועי אלא על תחושות בלבד. מצב זה גורם להם להחליט החלטות שגויות ולבצע תהליכים לא נכונים שעלולים ליצור בעיות קשות בהמשך הדרך. ההחלטות השגויות הינן בכל תחומי הפעילות של חברת סטארט אפ צעירה החל מהחלטות אסטרטגיות הקשורות ללקוחות ולמוצרים, דרך החלטות הקשורות ליצירת הצוות וכמובן כל מה שקשור להחלטות משפטיות ולהסכמים שנעשים או לא נעשים על כל מי שקשור למיזם.
אביא מספר דוגמאות לשגיאות שנעשות על ידי יזמים לא מנוסים שעלולות ליצור בעיות בהמשך הדרך ויחייבו תהליכי תיקון.
פיתוח טכנולוגי ללא ביצוע תהליך של פיתוח עסקי קודם לכן ובניית תוכנית עסקית שתתייחס לאסטרטגיה שנלקחה ללא חשיבה עסקית נכונה. לכן המערכת תפותח עבור פלח שוק לא נכון או לא מתאים לתחילת התהליך ותהיה בעיה קשה מאוד בתחילת הדרך בעת הפיילוט. מצב כזה עלול לגרום למיזם לגווע עוד בטרם יצא לדרך.
בעיות משפטיות מסוגים שונים כמו לדוגמא, יזמים שלא חותמים ביניהם על הסכם יזמות ולא עושים תיאום ציפיות מוגדר לגמרי ביניהם עלולים למצוא את עצמם בשלב מתקדם יחסית כשהם חלוקים ביניהם על האחוזים שמקבל כל אחד מהם ועל תפקידו של כל אחד כולל מי יהיה המנכ"ל. אני יכול לומר שראיתי כבר מספר מיזמים שהתפרקו בעקבות מריבות שנוצרו כתוצאה מהשגיאה הזו למרות שעסקו בתחום מצויים והמיזם שלהם היה מעולה ועם תוכנית עסקית מצוינת. דוגמא לשגיאה משפטית נוספת שנתקלתי בה מספר פעמים היא מתן הגנה מפני דילול למתכנת ששילמו לו באמצעות אחוזים ולא בכסף או יועץ שקיבל אחוזים או אופציות. חשוב להבין שמתן הגנה בפני דילול עלולה ליצור בעיות קשות בהמשך כיוון שמשקיעים לא יהיו מוכנים לתנאי שכזה ואתם תצטרכו להשלים מהמניות שלכם את החלק של המשקיע בהגנה מהדילול. כמו כן חשוב להבין ש - 5% לא מדוללים מתחילת הדרך ועד לאקזיט הם שווי ערך ל – 25% ואולי קצת יותר בתחילת הדרך שמדוללים באופן קבוע...
ניהול כספי לא נכון. יזם שלא בונה לעצמו תוכנית עסקית ראשונית כדי לדעת בין השאר מה ההוצאות הצפויות בשנה או השנתיים הקרובות עלול למצוא את עצמו במצב שבו נגמר לו הכסף. אני פוגש לא מעט יזמים שנתקעו באמצע הפיתוח או באמצע תהליך אחר כיוון שלא תכננו נכון את התהליך ולא ממש דאגו למקורות מימון מספקים לכל הפעילות שעליהם לבצע בשלבים המוקדמים. מאידך אני פוגש יזמים שלא מתחילים לזוז קדימה עד שהם לא מצליחים לארגן את כל הכסף שהם יצטרכו לאורך כל התהליך שהגדירו לעצמם ובונים לעצמם תוכנית עסקית כך שהם מתעכבים לעיתים יותר מדי זמן.
לסיכום, יש טעויות רבות אחרות שיזמים עלולים לעשות ולכן אני מציע לכל יזם למצוא לעצמו מנטור או אדם מנוסה שילווה אותו בתהליך ויפקח את עיניו בכל פעם שיש צורך בכך.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©