לא תמיד חייבים להקים סטארט אפ
מגיעים אלי יזמים עם כל מיני רעיונות, חלקם מצוינים וטובים וחלקם שטותיים ולעיתים אף הזויים והם רוצים שאבנה תוכנית עסקית לרעיון שלהם כבר בשלב כל כך מוקדם כשהם עדיין לא יודעים אפילו אם הרעיון הזה שווה משהו. אני משתדל להקשיב ליזמים בסבלנות אם כי כשברור לי מתחילת השיחה שהרעיון חסר משמעות או חסר סיכוי אני בדרך כלל מקצר את השיחה ולא ממש מנסה להיכנס איתם לאינטראקציה עסקית אמיתית כיוון שאיני מעוניין לבזבז שמן על רעיון לא נכון ולא טוב.
יש רעיונות שלפעמים לא כל כך רעים אם כי אין בהם מספיק בשר או שהם פונים לקהל יעד קטן מדי ופוטנציאל השוק של הרעיון הזה קטן מדי ולכן לא כדאי להקים עבורו חברת סטארט אפ ולא משנה אם יבנו לצורך זה תוכנית עסקית או לא כיוון שהתוכנית העסקית לא ממש תוכל לקדם את הרעיון בעצמה. יש מצבים שבהם ניתן לקדם את הרעיון לא במסגרת חברת סטארט אפ עצמאית אלא במסגרת אחרת ואז אני מציע לאותו יזם את הכיוון שאני חושב שנכון ללכת בו כדי להגשים את החלום שלו ולהוציא לפועל את הרעיון ואם זה נראה לו ומתאים לו אנחנו מתקדמים עם פיתוח המוצר, יוצרים אחר כך גם מעין תוכנית עסקית קטנה שבאמצעותה אנחנו ממסחרים אותו ובסופו של דבר גם היזם מממש את חלומו וגם מרוויח מכך מעט כסף.
יש רעיונות טובים ולפעמים גם מצוינים שהיזם והממציא שלהם אינו מנוסה, או שאין לו את התכונות הנדרשות ליזם, חסר ביטחון עצמי ולא ממש מעז להתקדם לבדו, לא פנוי ואין לו מספיק זמן כדי להקדיש לפיתוח הרעיון והמיזם ועוד סיבות לא מעטות שבגללן הממציא לא יכול להתקדם ולהקים חברת סטארט אפ בעצמו ולמסחר את הרעיון ולהפוך אותו לחברה עסקית. זהו מקרה שבו אני מציע ליזם להביא מישהו אחר שהוא סומך עליו, ליצור איתו שותפות. לא תמיד השותפות תהיה באחוזים שווים אבל תמיד אותו שותף צריך להיות בעל אחוזים משמעותיים במיזם.
חשוב לזכור ואת זאת אני אומר תמיד גם ליזם שמה שחשוב ביותר בחברת סטארט אפ זה לא הרעיון, לא התוכנית העסקית שבנו לו אלא מי היזם או היזמים שדוחפים את המיזם ומריצים אותו קדימה. אם מדובר ביזמים עם אש בעיניים ויכולות יזמות טובות שמסוגלים לקחת רעיון גם אם הוא לא מבריק ולהפוך אותו לעסק טוב אלו היזמים שכל אחד רוצה שיהיו השותפים שלו. ואם מדובר ביזמים שלא ממש מאמינים ביכולת שלהם ואין להם את האנרגיות הבוערות שמריצות אותם קדימה גם הרעיון הטוב ביותר עם תוכנית עסקית מבריקה לא יעזרו ולא יצליחו להפוך את הרעיון הזה לחברה עסקית מצליחה.
לכן, לפני שאתם מחליטים לרוץ ולקדם את הרעיון שלכם ולהפוך אותו לחברת סטארט אפ, להשקיע ים של זמן ולהוציא הרבה מאוד כסף, תחשבו האם הרעיון הזה מצדיק הקמת חברה עצמאית סביבו והאם אתם יכולים בכלל ברמה האישית להיות היזמים שירימו את הרעיון ויהפכו אותו לחברת סטארט אפ רווחית שתצליח להחזיר למשקיעים את השקעתם בתוספת תשואה גבוהה כפי שהם מצפים.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2020 ©