עם איזה עורך דין נכון לעבוד בסטארט אפ
אחד הנושאים שיזמים רבים אינם מכירים מספיק ולא מודעים אליו הוא הנושא המשפטי הקשור להקמת חברת סטארט אפ. התהליכים המשפטיים בהם יש לנקוט בעת תחילת קידום המיזם שלכם אינם רבים אולם חשיבותם גבוהה וחשוב מאוד שלא תעשו שגיאות גדולות מדי בעת ביצוע אותם צעדים. בדרך כלל כאשר יזם או קבוצת יזמים מגיעה אלי לבניית תוכנית עסקית אני מציע להם כי תוך כדי בניית התוכנית העסקית נעבור בין השאר גם על הנושא המשפטי ונבחן אילו צעדים יש לעשות ומאילו צעדים רצוי להמנע. כיצד נטפל בנושאים משפטיים אלו וכיצד נימנע מעשיית שגיאות פטאליות. כמעט תמיד תוך כדי בניית התוכנית העסקית חל תהליך התבגרות עסקית של היזמים והם מבינים כי כמו שהם בונים תוכנית עסקית עליהם לבנות לעצמם את היחסים המשפטיים שבינם לבין עצמם, בינם לבין המיזם ובינם לבין המצטרפים הנוספים שאנו מצרפים לקבוצת היזמים תוך כדי תהליך בניית התוכנית העסקית של הסטארט אפ שלהם.
אם כך מהם הנושאים המשפטיים שכדאי לטפל בהם בשלב מוקדם כל כך כמו בניית תוכנית עסקית ראשונית ושאלה נוספת מרכזית היא כיצד לבצע את הצעדים הללו והאם להיעזר בשירותיו של עורך דין לצורך ביצוע צעדים אלו ואם נעזרים כבר בעורך דין איזה סוג של עורך דין מתאים לתהליכים אלו, מהו תהליך ההתקשרות הנכון והטוב ביותר לסטארט אפ שלהם עם אותו עורך דין וכמובן כמה כסף נכון לשלם לעורך הדין הזה ומהם תנאי התשלום ההגיוניים והמקובלים בתהליכים אלו.
להלן רשימת הנושאים שכדאי לטפל בהם בתחום המשפטי בשלב בניית התוכנית העסקית:
- חשוב מאוד ליצור הסכם שותפות בין היזמים ובין המצטרפים השונים לסטארט אפ שלהם. חשוב להגדיר כמה אחוזים יקבל כל אחד, מהו תפקידו של כל אחד, מה יקרה במידה ומישהו יעזוב בשלב זה או אחר, וכמובן הגדרות שכל מה שיפותח יהיה שייך לחברה שתוקם לצורך קידום המיזם והתוכנית העסקית שלו ולא ליזמים באופן אישי.
- הסכם פיתוח עם המפתחים הטכנולוגיים של המוצר או התוכנה לעיתים נראה פשוט אולם אם לא יכללו בו מספר נקודות באופן מקצועי עלולות להיווצר בעיות גם של בעלות משפטית על המוצרים, גם בעיות של אחריות וגם סיכון שלא תקבלו את המוצר ותישארו ללא כסף וללא מוצר בלי כלי משפטי מספק לצורך מניעת מצב שכזה.
- יש צורך לבחון את נושא הפטנטים. אם הסטארט אפ שלכם לא יכול להגיש בקשה לפטנט כיוון שאין לו סיכוי לקבל פטנט או שאין משהו שמצדיק הגשת פטנט אזי אפשר לעזוב את הנושא אולם במידה ומתברר תוך כדי בניית התוכנית העסקית או לפני או אחרי כן כי יש הצדקה להגשת בקשה לפטנט יש צורך בבחינת הנושא ולקיחת השיקול הנכון ביותר למיזם, לבשלות ולזמן בו הוא נמצא באותו רגע.
- בחינת הנושא של הקמת החברה והגדרת המועד המתאים ביותר להקמתה. חשוב להבין כי עד שהתוכנית העסקית לא ממש מתחילה לצאת אל הפועל עדיין מוקדם מדי להקים חברה אולם ישנם מצבים בהם יש הצדקה להקים חברה עוד לפני ההשקעה בסטארט אפ החדש.
- יש לבחון את כל ההתחייבויות שהיזמים ביצעו לפני בניית התוכנית העסקית ולאחריה ולראות האם יש משהו שיש צורך לתקן ובמידה ויש כזה צורך אכן לתקן אותו כדי למנוע התקדמות עסקית עם מצבים משפטיים שגויים שמגיעים לטפל בהם רק בשעה שלעיתים מאוחר מדי וקשה עד בלתי אפשרי לתקן מצבים אלו.
מיהו עורך הדין הנכון לטיפול בסטארט אפ בשלבים ראשוניים בעת בניית התוכנית העסקית ?
- עורך הדין חייב להיות מנוסה מאוד בתחום ההשקעות והסטארט אפ. חשוב שיהיה עו"ד בעל נסיון רב גם בייצוג של יזמים וחברות סטארט אפ וגם בייצוג משקיעים וקרנות הון סיכון.
- עורך הדין צריך להכיר היטב את הסיטואציות המשפטיות של סטארט אפ בתחילת הדרך וגם לאחריה. חשוב שידע מה קורה בדיוק בתהליך ומה עורך הדין של הצד השני אמור להכין לנו כדי שיידע לטפל בכל הפחים והמוקשים המצויים לרוב בהסכמי ההשקעה בתחום הסטארט אפ.
- חשוב שידע להבין את התוכנית העסקית שלכם, שידע לעזור ולדחוף את הצד השני ויוכל לסייע לכם גם בדיבור עם הצד השני ולא יהיה פאסיבי ויחכה רק להגיב למסמכים של הצד השני.
- עורך דין מתאים לחברת סטארט אפ בעלת תוכנית עסקית צעירה המצויה בתחילת הדרך צריך לגבות סכומים המתאימים לשלב זה בחיי הסטארט אפ שלכם והוא יכול למצוא מסלולי תשלום מקוריים וגמישים כדי להקל עליכם ולאפשר לכם להשתמש בשירותיו בהנחה שלאחר שתגייסו כסף תוכלו לשלם לו ריטיינר מסודר וקבוע תמורת עבודתו.
חשוב שלא תעשו שגיאות רציניות כיוון שקשה מאוד לתקן אותם. לכן רצוי שתמצאו עורך דין מנוסה מאוד בתחום הסטארט אפ אולם גמיש ופתוח כדי שיעזור וגם ידריך אתכם בתהליך המשפטי כך שתרגישו בטוחים ומובלים באופן מקצועי ונכון.
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il
המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות 1999-2021 ©
| | | |
|