My Google+ -7D0716B8F9F40BC2098AF84118A8FEA7תוכנית עסקית-יעוץ עסקי-ייעוץ עסקי-יועץ עסקי-סטארט אפ-אתר אינטרנט-אפליקציה-גיוס הון-תוכנית עסקית לדוגמא
המרכז לתכנון עסקי                               
                           050-9375123
 
 
דף הבית >> מאמרים >> Percentages for a new partner in a startup
כמה אחוזים נכון לתת לשותף חדש שמצרפים לחברת סטארט אפ

כל יזם מצרף לאורך הדרך שותפים או לפחות שותף אחד. זה נכון בתחילת הדרך כשיש ליזם רק רעיון בראש וזה נכון כמובן גם בהמשך כשמתחילים לפתח את המוצר ומתחילים לשווק ולמכור. יזם לא יכול להקים חברת סטארט אפ לבדו, הוא צריך שיהיו לו שותפים לדרך, שותפים נוספים שיש להם ברק בעיניים והם רואים את המיזם כשלהם וכמובן שגם פועלים באופן זה. הדרך לגרום למישהו להרגיש שהמיזם שלו היא להפוך אותו לשותף אמיתי. לא חייבים שהחלוקה במיזם תהיה שווה אלא נותנים לכל יזם כפי שנכון כתלות בשלב בו הוא מצטרף וכמובן כתלות בגודל התרומה שלו למיזם ולקידום התוכנית העסקית שלו.
 
אני נתקל בשאלה כמה אחוזים לתת ליזם שמצטרף פעמים רבות שכן כל מקרה צריך להיות נדון לגופו ובכל מקרה יש שיקולים שונים ושקלול שונה שמחייב חשיבה חדשה ואין שטנץ או כללים לגמרי מדוייקים אלא יש הגיון, הוגנות וסיטואציות שיש צורך להתחשב בהן.
 
ניקח לדוגמא מצב יחסית פשוט בו יזם הוגה רעיון, מספר לחבר טוב שמתלהב והם מחליטים לקחת ביחד את הרעיון הזה, לבנות לו איזו שהיא תוכנית עסקית ולנסות להתקדם איתו ולהפוך אותו לסיפור הצלחה. במקרה שכזה שניהם יזמים של רעיון חדש לגמרי שעדיין לא נעשה איתו ולו צעד אחד ויש הגיון והוגנות שכל אחד מהם יקבל מחצית מהזכויות, יש גם אפשרות שגם היא הוגנת והגיונית שהוגה הרעיון יקבל מעט יותר, למשל 55% להוגה הרעיון ו – 45% לחבר שלו. מצב זה ברור לגמרי שכן שניהם היו שותפים מלאים ללידת הרעיון ולחשיבה העסקית הראשונה ובניית תוכנית עסקית ראשונית וגם ירוצו יחדיו אחר כך באופן שווה ומלא כיזמים ולכן הגיוני שיקבלו זכויות שוות במיזם.
 
דוגמא נפוצה למצב נוסף היא כאשר יזם שהתקדם כבר עם המיזם ובנה לו תוכנית עסקית וכבר החל ליישם אותה ויש כבר התחלה של מוצר והוא מעוניין לגייס סכום נמוך Pre-seed מבן משפחה או חבר ומתלבט כמה אחוזים לתת לו תמורת אותו סכום. כאן כבר מדובר על מצב שונה לגמרי. יש כאן סטארט אפ שכבר יצר נכסים וערך, יזם שכבר עובד על המיזם תקופה לא מבוטלת וסביר להניח שגם השקיע מכספו כדי ליצור את מה שכבר יש ולהצליח להתקדם כברת דרך עם תוכנית עסקית שיצר ומאידך מדובר על השקעה של סכום יחסית קטן שיסייע למיזם להתקדם עוד צעד עד לשלב שהו תהיה אפשרות לגייס סכום גבוה יותר ולרוץ קדימה עם הסטארט אפ והתוכנית העסקית. בדרך כלל הערך של אותו משקיע הוא הכסף שהוא מביא והוא לא יהיה שותף פעיל במיזם. במצב כזה בדרך כלל המשקיע יקבל בין 5% ו – 20%, שוב כתלות בגובה הסכום, והתרומה הנוספת שיתרום אותו משקיע למיזם כגון קשרים מיוחדים שיוכל לתרום, יכולת גיוס כספים וכו...
 
חשוב לזכור שלכל סיטואציה יתווספו עוד שיקולים שנכון וצריך לשקול ובהתאם לכך גם תהיה הקצאת המניות לאותו שותף.

 
ליצירת קשר בנושא פיתוח עסקי, כתיבת תוכנית עסקית או יעוץ עסקי
 
אייל כוכבא
050-9375123
eyal@business-plan.co.il

המרכז לתכנון עסקי כל הזכויות שמורות   1999-2020 ©  
 
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים